Parlamentul rus a înfiinţat o comisie şi caută complotişti străini în protestele de la Moscova

Parlamentul
rus a înfiinţat o comisie şi
caută complotişti străini în protestele de la Moscova

Acţiune de protest la Moscova FOTO EPA-EFE

Parlamentul rus a anunţat luni că urmează să ancheteze cu privire la un „amestec străin“ în politica internă a ţării, după un val de contestare electorală la Moscova, în care autorităţile ruse spun că văd o implicare occidentală, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rusia a avertizat deja Statele Unite şi Germania, pe care le acuză că susţin recentele acţiuni ale opoziţiei - care protestează în fiecare weekend de la mijlocul lui iulie, în capitala rusă, faţă de o respingere a candidaţilor săi în alegerile locale de la 8 septembrie.

Este vorba despre una dintre cele mai puternice mişcări de protest de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012.

În cadrul unei reuniuni extraordinare, luni, în vederea evocării unor presupuse „amestecuri străine“, deputaţii ruşi au anunţat înfiinţarea unei comisii cu privire la acest subiect, a cărei activitate urmează să înceapă la sfârşitul lunii, potrivit agenţiilor ruse de presă.

Diplomaţii şi jurnaliştii străini suspectaţi de „amestec“ urmează să fie chemaţi să dea explicaţii în faţa acestei comisii, a precizat Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus.

Moscova a convocat la începutul lui august un diplomat american în Rusia, în semn de protest faţă de publicarea pe site-ul şi contul de Twitter al Ambasadei Statelor Unite a unui mesaj care prezenta traseul unei manifestaţii a opoziţiei.

Catalogate drept ”propagandă în favoarea participării” la manifestaţie, aceste mesaje îi îndemnau, cu toate acestea, pe cetăţenii americani prezenţi în Rusia să evite zona şi prezentau traseul manifestaţiei.

Rusia a convocat, de asemenea, o diplomată germană, pentru a denunţa ceea ce consideră un ”apel direct la a manifesta” din partea postului de radioteleviziune german Deutsche Welle (DW) pe reţele de socializare.

Agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor Roskomnadzor a cerut, la rândul său, gigantului american Google să interzică publicitatea acţiunilor opoziţiei pe platforma video YouTube.

Majoritatea manifestaţiilor - neautorizate - au fost dur reprimate de către poliţie şi s-au efectuat arestări în masă.

Aproape toţi reprezentanţii opoziţiei ispăşesc, în prezent, pedepse scurte cu închisoarea.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: