Nemţov, dezvăluiri după moarte. Activiştii ruşi au publicat investigaţia la care lucra Boris Nemţov când a fost ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Nemţov a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în Piaţa Roşie din centrul Moscovei
Boris Nemţov a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în Piaţa Roşie din centrul Moscovei

Activişti şi jurnalişti ruşi au publicat, marţi, investigaţia „Putin. Război”, documentul la care lucra opozantul rus Boris Nemţov atunci când a fost ucis, în Piaţa Roşie, la sfârşitul lunii februarie.

Aşa cum au declarat în repetate rânduri apropiaţii lui Boris Nemţov, investigaţia la care acesta lucra conţine dovezi privind implicarea Kremlinului în războiul separatist din estul Ucrainei. 

Documentul elaborat de Nemţov susţine că, până la momentul redactării, aproximativ 220 de soldaţi ruşi muriseră în conflictul din Donbass. Nemţov a mai scris că aceştia au fost eliberaţi din serviciul militar atunci când au murit pentru a putea figura ca voluntari, care au plecat să lupte de bună voie în Ucraina. Pe lângă informaţii din presă, investigaţia lui Nemţov conţine şi mărturii ale familiilor acestor soldaţi. 

Doar la lupta de la Debalţevo, nodul feroviar strategic pe care separatiştii proruşi l-au capturat în timp ce Vladimir Putin şi Petro Poroşenko negociau, la Minsk, un nou acord de încetare a focului, ar fi murit 70 de soldaţi ruşi, se arată în raportul întocmit de Nemţov. 

„Ştiu ce trebuie făcut. Trebuie să tipărim un raport, cu titlul «Putin. Război», să-l tipărim într-un număr uriaş de exemplare şi să-l distribuim pe străzi. Vom spune cum Putin a început războiul. Este singura cale de a înfrânge propaganda”, este citat Nemţov în documentul publicat astăzi de colegii lui de opoziţie, scrie „The Moscow Times”. 

Raportul arată că familia fiecărui soldat rus ucis în Ucraina a primit câte două milioane de ruble (aproximativ 36.000 de euro), însă doar după ce au fost puse să semneze angajamente că nu vor vorbi despre circumstanţele în care au murit tinerii, susţine postul TV RBC din Rusia. După aceea, Rusia a început să-i elibereze din serviciul militar pe soldaţi înainte de a-i trimite în Ucraina, arată raportul compilat de Nemţov. 

Investigaţia vizează şi costurile operaţiunilor din Ucraina.Nemţov susţinea în raport că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble (peste 950 de milioane de euro) până la momentul redactării documentului. Estimarea este făcută de Serghei Aleksaşenko, unul dintre co-autorii raportului lui Boris Nemţov. 

Cheltuielile sunt defalcate: 378 de milioane de euro pentru menţinerea unui comandament de 6.000 de „voluntari” ruşi în Ucraina, 450 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe cei aproximativ 30.000 de lupătători ucraineni şi 126 de milioane de euro pentru mentenanţa echipamentului militar, susţine Aleksaşenko, economist în cadrul Şcolii Superioare de Economie de la Moscova. 

Apoi, continuă Aleksaşenko, costurile anexării Crimeei se ridică la peste 2.750 de miliarde de ruble, adică aproape 50 de miliarde de euro, cea mai mare parte din această sumă reprezentând efectele sancţiunilor economice aplicate Rusiei din cauza agresiunii, precum şi scăderea salariilor şi scumpirea bunurilor de consum. 

Raportul are 64 de pagini, 11 capitole şi a fost finalizat după moartea lui Nemţov. 

„Războiul cu Ucraina este unul nedeclarat, un război mizerabil şi cinic, care constituie o crimă împotriva întregii naţiuni ruse. Putin va rămâne în istorie drept preşedintele care a transformat Ucraina şi Rusia în duşmani”, a declarat Ilia Iaşin, colaborator şi apropiat de-ai lui Nemţov. 

În ciuda planurilor lui Nemţov de a distribui în masă raportul, acesta a fost tipărit în doar 2.000 de exemplare, însă activiştii ruşi au pornit o campanie de strângere de fonduri pentru a tipări mai multe. 

Boris Nemţov, fost vicepremier rus şi cunoscut drept unul dintre cei mai aprigi critici ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost ucis pe 27 februarie în centrul Moscovei, în apropierea Palatului Kremlin.

În vârstă de 55 de ani, Nemţov a fost împuşcat mortal, într-o operaţiune de lichidare în stil mafiot. Trei persoane au fost puse până acum sub acuzare pentru moartea lui, însă opoziţia rusă susţine că asasinatul a fost ordonat pe criterii politice. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/boris-nem-ov-ucis-la-doi-pa-i-de-kremlin" target="_blank">View the story "Boris Nemţov, ucis la doi paşi de Kremlin " on Storify</a>]

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite