„Matrosskaia Tişina”, închisoarea în care Kremlinul l-a izolat pe Navalnîi. Mihail Hodorkovski, mărturisire după patru ani staţi acolo: „Poţi fi ucis în orice moment”

„Matrosskaia Tişina”, închisoarea în care Kremlinul l-a izolat pe Navalnîi. Mihail Hodorkovski, mărturisire după patru ani staţi acolo: „Poţi fi ucis în orice moment”

Aleksei Navalnîi transferat către „Matrosskaia tişina” FOTO Meduza

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, se află de luni seara în cea mai rău-famată închisoare din Moscova, relevă Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Arestat duminică seara în momentul revenirii la Moscova după aproape cinci luni de îngrijiri medicale la Berlin, în Germania, Aleksei Navalnîi este deţinut în prezent sub control strict la penitenciarul „Matraosskaia tişina” („Tăcerea marinarului”), situat în nord-estul capitalei ruse.

Este un penitenciar cunoscut încă din perioada sovietică pentru încarcerarea deţinuţilor consideraţi importanţi.

„Aş fi citit despre această (închisoare) în cărţi, iar acum sunt aici”, a comentat ironic Navalnîi decizia de a fi transferat la „Matrosskaia Tişina”.

Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, a stat timp de patru ani în această închisoare în aşteptarea sentinţei după ce nu s-a mai înţeles cu preşedintele rus Vladimir Putin. „Este greu la început. Şi nu mult mai uşor după. Poţi fi ucis în orice moment”, i-a transmis Hodorkvoski lui Navalnîi.

Matrosskaia Tişina FOTO EPA-EFE

Opozantul rus este deţinut deocamdată pentru 30 de zile, până la 15 februarie, fiind acuzat că nu a respectat termenii unei sentinţe la închisoare cu suspendare. El ar fi trebuit să se întoarcă în Rusia înainte de Anul Nou pentru a scăpa de încarcerare, potrivit oamenilor lui Putin. Navalnîi afirmă la rândul său că este vorba de o situaţie instrumentată politic.

Cu toate aceste, el spune că nu-i pare rău că s-a întors în ţara sa. „Nu puteam să procedez altfel. Nu este niciun fel de patetism, nici sacrificiu, nici fatalism în aceasta - o alegere complet raţională”, a spus opozantul, adăugând că refuză să se împace cu fărădelegile din Rusia şi „să tacă, ascultând minciunile neruşinate ale lui Putin şi ale prietenilor săi afundaţi în corupţie”.

Aleksei Navalnîi va sta singur cel puţin două săptămâni, ca măsură de precauşie anti-COVID-19. Este încarcerat la un etaj superior, într-o secţiune supravegheată neoficial de Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), exact agenţia implicată în otrăvirea sa, după cum arată o investigaţie jurnalistică internaţională.

„Deviza acestei închisori centrale a Kremlinului este izolarea de informaţii. Este vorba de control şi izolare”, afirmă activista Marina Litvinovici, precizând că accesul avocaţilor la clienţii lor închişi acolo este anevoios, în timp ce asistenţa medicală a fost de multe ori refuzată celor care nu au dorit să coopereze cu anchetatorii.

FOTO EPA-EFE

Potrivit lui Aleksei Melnikov, un reprezentant al Comisiei publice de supraveghere din Moscova, care monitorizează modul în care sunt trataţi deţinuţii, Navalnîi are în celulă un frigider, un ceainic electric, un televizor şi apă caldă.

În opinia Olgăi Romanova, directoarea Fundaţiei „Rusia încarcerată”, o organizaţie pentru drepturile deţinuţilor, plasarea lui Navalnîi în această închisoare este o dovadă că el este un „deţinut important”.

Toate aceste informaţii contrazic declaraţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov potrivit cărora cazul Navalnîi nu merită atenţia lui Putin. Preşedintele rus a evocat adesea cazul Navalnîi fără a menţiona numele său.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările