Marea Britanie s-a declarat preocupată de arestările din Rusia

Marea Britanie s-a declarat preocupată de arestările din Rusia

FOTO Profimedia/ TASS

Marea Britanie a cerut sâmbătă Moscovei să respecte angajamentele internaţionale în ceea ce priveşte drepturile omului, în contextul în care peste 2.500 de persoane au fost arestate sâmbătă în marja manifestaţiilor organizate în întreaga Rusiei la apelul opozantului Aleksei Navalnîi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Noi suntem foarte preocupaţi de arestarea manifestanţilor paşnici şi vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape”, a comunicat Ministerul britanic de Externe.

„Cerem Guvernului rus să respecte şi să se conformeze angajamentelor internaţionale în materie de drepturile omului, şi să-i elibereze pe cetăţenii reţinuţi în cursul manifestaţiilor paşnice”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ultimului bilanţ întocmit de ONG-ul OVD-Infor, forţele de ordine ruse au arestat peste 2.500 de protestatari. Aceştia au ieşit în stradă la apelul lui Aleksei Navalnîi pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de Kremlin cu pancarte „Nu dictaturii” şi „Putin e un asasin”, o referire la faptul că preşedintele rus ar fi ordonat otrăvirea lui Navalnîi.

Relaţiile ruso-britanice sunt afectate în prezent de scandalul Skripal, izbucnit după otrăvirea fostului dublu agent într-un oraş din sudul Angliei. La începutul lui martie 2018, Serghei Skripal a fost găsit inconştient pe o bancă din Salisbury. Internat de urgenţă, fostul agent GRU şi colaborator al MI6 a supravieţuit miraculos. Autorităţile britanice au descoperit că acesta fusese otrăvit cu un agent neurochimic de tip Noviciok. Cazul a dus la un val istoric de expulzări de diplomaţi.

Potrivit unei anchete jurnalistice internaţionale, Noviciokul a fost folosit şi în cazul otrăvirii lui Navalnîi. În pofida probelor, Kremlinul neagă că ar avea vreun rol în cele două cazuri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările