Copiii „nobilimii” Rusiei lui Putin: De ce Navalnîi insistă pentru includerea lor pe listele de sancţiuni ale occidentalilor

Copiii „nobilimii” Rusiei lui Putin: De ce Navalnîi insistă pentru includerea lor pe listele de sancţiuni ale occidentalilor

Dmitri Patruşev, fiul lui Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Rusiei FOTO TASS

Activiştii anticorupţie din Rusia atrag atenţia că sancţionarea unor oficiali de rang înalt şi oligarhi din anturajul preşedintelui Vladimir Putin nu este o măsură suficientă în a descuraja Kremlinul să nu mai comită abuzuri în ţară şi în străinătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe vremea când conducea Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), Nikolai Patruşev, în prezent şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, spunea despre el şi colegii săi că reprezintă „noua nobilime” a Rusiei. Nepotismul produce acum o nouă generaţie de „nobili” ruşi, a căror menire este să asigure succesiunea la conducerea ţării. Aceşti „principi”, dintre care unii ocupă deja funcţii de rang înalt în guvern şi „conduc” afaceri importante, profită din plin de relaţiile şi banii părinţilor lor, în mare parte furaţi de la stat prin conturi offshore. Şi, în timp ce servesc Kremlinul, care descrie Occidentul drept un duşman al său, nu au nicio problemă în a călători în Statele Unite şi în Europa şi a-şi educa copiii aici. Potrivit unor activişti anticorupţie din Rusia, a venit timpul ca lumea occidentală să nu mai închidă ochii în cazul generaţiei care se pregăteşte să preia puterea în Rusia, relatează publicaţia americană Daily Beast.

Interdicţiile de călătorie şi îngheţarea activelor în UE sau SUA s-au dovedit a fi incomode pentru oficialii şi oligarhii ruşi vizaţi de sancţiuni, dar, cu toate acestea, unii dintre ei par fericiţi să rămână la ei în ţară şi să facă plajă la Marea Neagră în loc de Marea Mediterană atâta timp cât pot eluda restricţiile financiare transferându-şi activele pe numele copiilor lor, semnalează opozantul Aleksei Navalnîi şi echipa sa. „Dacă rostul sancţiunilor este de a exercita o presiune reală asupra mafiei care a preluat puterea (în Rusia, n. red.), atunci fiii (oficialilor şi oligarhilor lui Putin, n. red.) ar trebui vizaţi la rândul lor”, spune Navalnîi. Vizându-i pe aceşti „oameni care formează coloana vertebrală a regimului Putin”, Kremlinul ar fi şi mai descurajat să se dedea unor comportamente abuzive atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, insistă opozantul rus.

Propunerile lui Navalnîi

Aleksei Navalnîi şi Vladimir Aşurkov, directorul executiv al Fundaţiei Anticorupţie, au inclus doi „principi” pe o listă de sancţiuni sugerată la începutul acestui an într-o scrisoare trimisă noului preşedinte american Joe Biden, şi anume Denis Bortnikov, fiul şefului FSB, Aleksandr Bortnikov, şi Dmitri Patruşev, fiul cel mare al lui Nikolai Patruşev. În scrisoare, Navalnîi şi Aşurkov subliniază faptul că Denis Bortnikov şi Dmitri Patruşev au rolul de „portofele” pentru a umfla „remuneraţiile mici” ale taţilor lor.

Într-un interviu acordat pentru Daily Beast, Aşurkov spune că cei doi bărbaţi sunt corupţi până în măduva oaselor şi deţin poziţii suficient de importante în cadrul structurii guvernamentale pentru a fi sancţionaţi. „Cred că este logic ca familiile persoanelor implicate în abuzuri împotriva drepturilor omului şi în acte de corupţie să fie interzise în ţările occidentale”, afirmă el.

Washingtonul a sancţionat deja fii de personaje din cercul interior al lui Putin. Roman Rotenberg, fiul miliardarului rus Boris Rotenberg, şi vărul său Igor Rotenberg, fiul lui Arkadi Rotenberg, au fost sancţionaţi din cauza legăturilor financiare pe care le au cu taţii lor. La sfârşitul lui 2017, Trezoreria SUA l-a adăugat pe Artiom Ceaika, fiul procurorului general rus Iuri Ceaika, pe lista persoanelor sancţionate în temeiul Legii Magniţki. Apoi, în aprilie 2018, Trezoreria SUA l-a inclus pe lista sa de sancţiuni şi pe Kiril Şamalov, fostul ginere al lui Putin. Dar cei patru reprezintă doar o fracţiune din „principii” care culeg recompensele corupţiei şi ale regimului represiv al lui Putin, notează Daily Beast.

Creşterea presiunii

„Deşi nu sunt pe deplin confortabil cu ţintirea unor membri de familie, poate că este timpul să sancţionăm soţul/soţia şi copiii împreună cu persoana principală”, spune pentru The Daily Beast Steven Pifer, un fost diplomat american. „Dacă un oligarh rus nu poate călători, asta înseamnă ceva. Dacă soţia sa nu şi-ar putea face cumpărăturile la Londra şi copiii săi nu ar putea să-şi facă studiile în Vest, atunci ar fi un cu totul alt grad de presiune”, explică el.

Exemplele de potenţiale ţinte sunt numeroase în anturajul lui Putin. Dmitri Patruşev, 43 de ani, sugerat de Navalnîi, este absolvent al Academiei FSB, care îşi antrenează studenţii să devină spioni împotriva Occidentului. Dmitri Patruşev este din mai 2018 ministru al Agriculturii. Anterior a fost directorul Băncii Agricole Ruse. În ciuda datoriilor acumulate, estimate la un miliard de dolari, Putin l-a recompensat cu Ordinul de Onoare. Fratele mai mic al lui Dmitri, Andrei, în vârstă de 39 de ani, este la rândul său absolvent al Academiei FSB. S-a angajat în FSB imediat după absolvire, după care, la doar 25 de ani, a devenit consilier pentru preşedintele Rosneft, Igor Secin, unul dintre cei mai vechi prieteni din KGB ai lui Vladimir Putin. Ulterior Andrei Patruşev a devenit un director de rang înalt în cadrul Gazprom, iar acum este co-proprietar al unei firme de geologie marină şi face parte din Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Ruse a Exploratorilor din Arctica. Ambii fii Patruşev au case de vacanţă la malul Mării Negre, chiar lângă faimosul palat al lui Putin din Ghelendjik.

Continuatori ai practicilor antidemocratice

Viktor Zolotov, inclus deja pe lista de sancţiuni a SUA, îl cunoaşte pe Putin de ani de zile şi se spune că se bucură de cea mai profundă încredere a preşedintelui rus. Zolotov conduce în prezent Garda Naţională a Rusiei, ai cărei membri sunt folosiţi pentru reprimarea manifestaţiilor anti-Putin. Ginerele lui Zolotov, Iuri Cecikin, în vârstă de 44 de ani, este partener de afaceri cu oligarhul Oleg Deripaska, având acces inclusiv la contracte guvernamentale profitabile. Fiul lui Zolotov, Roman Zolotov, în vârstă de 40 de ani, a studiat la rândul său la Academia FSB şi a lucrat pentru Ministerul Afacerilor Interne (MVD), unde tatăl său a deţinut postul de ministru adjunct timp de câţiva ani. Acum Roman Zolotov este co-proprietar al societăţii ruseşti Quantum Technologies şi face parte din board-urile de conducere ale mai multor companii de stat. La fel ca fraţii Patruşev, Roman Zolotov are o casă de vacanţă la Ghelendjik.

Aceste nume reprezintă doar câteva exemple din vârful unui aisberg uriaş. Activiştii anticorupţie avertizează că aceşti „principi” sunt instruiţi să continue practicile antidemocratice şi corupte de guvernare ale Kremlinului. Pe măsură ce averile lor cresc, cele ale ruşilor de rând se reduc. Ori, în 2019, 10% dintre ruşi deţineau 83% din avuţia ţării lor.

Într-un discurs susţinut pe 4 februarie la Departamentul de Stat, Joe Biden a cerut Kremlinului să-l elibereze pe Aleksei Navalny şi s-a arătat dispus să crească presiunile asupra Rusiei. „I-am comunicat cu claritate preşedintelui Putin, într-o manieră foarte diferită de a predecesorului meu, că zilele în care America ceda în faţa acţiunilor agresive ale Rusiei - amestecul în alegerile noastre, atacurile cibernetice, otravirea propriilor cetăţeni - s-au sfârşit. Nu vom ezita să mărim costul pe care Rusia îl va plăti şi ne vom apăra interesele vitale şi populaţia”, a declarat noul lider de la Casa Albă. Deci, probabil, SUA vor lua în considerare recomandările echipei lui Navalnîi şi vor extinde lista sancţiunilor, inclusiv cu urmaşi ai „noii nobilimi”. Înainte ca UE să impună sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi, Moscova a avertizat că este „pregătită să răspundă”. De fapt, Rusia lui Putin nu poate face multe, în afară de expulzarea câtorva diplomaţi sau sancţionarea unor oficiali occidentali. Dar aceste măsuri au un impact nesemnificativ pentru Occident, conchide Daily Beast.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările