Avocat: Carina Ţurcan este acuzată că a spionat pentru Republica Moldova

Avocat: Carina Ţurcan este acuzată că a spionat pentru Republica Moldova

Carina Ţurcan FOTO TASS

Carina Ţurcan este acuzată pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova, nu a României, aşa cum a vehiculat presa rusă. Informaţia provine de la avocatul ei, Ivan Pavlov.

Ştiri pe aceeaşi temă

Avocatul Carinei Ţurcan a anunţat pe pagina sa de Facebook că a reuşit în cele din urmă să intre în închisoarea Lefortovo şi să discute cu clienta sa.

Potrivit avocatului, femeia este acuzată de spionaj în favoarea serviciilor secrete moldoveneşti, pentru care ar activa încă din 16 august 2004.

Dosarul arată că fosta membră a Consiliului de Administraţie al companiei energetice Inter RAO a intrat, la 21 aprilie 2015, în posesia versiunii electronice a unui proiect de document al Ministerului rus al Energiei şi l-ar fi transmis, la 29 septembrie acelaşi an, serviciilor secrete moldoveneşti.

Este vorba de un proiect de document despre cooperarea internaţională a companiilor energetice ruseşti considerat secret de stat de FSB la 5 decembrie 2016.

Carina Ţurcan spune că nu are nicio vină şi nici legături cu vreun serviciu secret, afirmă avocatul.

Carina Ţurcan, în vârstă de 43 de ani, originară din Republica Moldova şi cu cetăţenie română şi rusă, ea renunţând la cea moldovenească, a fost reţinută pe data de 15 iunie de agenţii FSB, însă cazul a devenit public câteva zile mai târziu, când un tribunal din Moscova a emis pe numele ei un mandat de arestare preventivă până pe 13 august.

Apelul în cazul ei a fost a respins la 28 iunie.

Potrivit presei ruse, Carina Ţurcan a fost arestată în baza articolului 276 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, care se referă la spionaj. Dacă va fi condamnată, ea riscă până la 20 de ani de închisoare.

RBk scria că Ţurcan este suspectată că a transmis informaţii României şi, eventual, Statelor Unite despre livrările de energie ale Rusiei către Crimeea şi teritoriile separatiste pro-ruse din estul Ucraina.

citeste totul despre: