UPDATE Şeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Crimeea, reţinut de autorităţile ruse la Simferopol. A fost eliberat după câteva ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
P[rintele Kliment
P[rintele Kliment

Oficialii de securitate ruşi l-au reţinut pe şeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Crimeea anexată de ruşi, a relatat televiziunea Current Times. Motivul arestării din 3 martie nu este limpede. Părintele Kliment a fost reţinut la o autogară din Simferopol.

UPDATE Şeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Crimeea a fost pus în libertate de autorităţile din peninsula anexată de Rusia la câteva ore după ce a fost reţinut la autogara din Simferopol. Poliţia nu a comunicat motivele reţinerii arhiepiscopului Kliment, care a fost eliberat fără a i se aduce vreo acuzaţie. Incidentul a avut loc la aproape două luni după ce în Ucraina a fost înfiinţată o biserică ortodoxă autocefală, după 330 de ani de control religios rusesc.

Clericii spun că el a fost dus la o secţie de poliţie. El a confirmat arestarea într-o convorbire telefonică cu AFP, spunând că motivul arestării nu i s-a comunicat. Incidentul are loc la câteva săptămâni după ce biserica ortodoxă din Ucraina a primit independenţă, după 330 de ani de control religios rusesc în Ucraina.

 Arhiepiscopul Kliment a declarat pentru AFP că a fost reţinut în timp ce se afla într-o staţie de autobuz la Simferopol, capitala administrativă a Crimeei, în urma unui denunţ prin care este acuzat de furt în biserica sa şi de declaraţii injurioase.

Kliment urma să se ducă în Rusia, pentru a asista la procesul unui ucrainean acuzat de ”terorism”.

”Este total absurd. Ei acuză un preot de furt de obiecte religioase şi indecenţă”, a declarat luni arhiepiscopul, în vârstă de 49 de ani, după ce a fost eliberat. ”Este vorba despre o ieşire răzbunătoare, pentru că, în calitate de preot, depun eforturi să fac vizite tuturor deţinuţilor politici ucraineni şi nu-mi ascund poziţia”, a subliniat el, referindu-se la cei 24 de marinari ucraineni luaţi prizonieri anul trecut de Rusia.

Prinsă la mijloc între legile ruse şi ucrainene, aripa din Crimeea a noii Biserici Ortodoxe Ucrainene ar putea fi nevoită, la începutul lui martie, să-şi prăsească sediul din peninsulă, situat într-o catedrală la Simferopol.

Autorităţile locale cer ca această aripă să se înregistreze în mod oficial în Rusia, ceea ce aceasta refuză să facă, având în vedere că Kievul nu recunoaşte anexarea Crimeei şi noile autorităţi instalate la putere în 2014.

Pe de alt[ parte, recent, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului a respins solicitarea patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei privind organizarea unei discuţii panortodoxe referitoare la acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, scrie publicaţia religioasă Cerkvarium, menţionând că Ioan al X-lea, care conduce biserica din Siria, „este considerat unul dintre cei mai dependenţi ierarhi de Rusia”.

Solicitări similare au fost adresate lui Bartolomeu I de alte două biserici autocefale aflate în sfera de influenţă a Moscovei – cea poloneză şi cea cehă.

Bartolomeu i-a răspuns lui Ioan al X-lea printr-o scrisoare, subliniind că organizarea unei reuniuni a bisericilor ortodoxe cu privire la noua biserică ucraineană este inutilă.

„Vă aducem la cunoştinţă că, după ce patru bisericii ortodoxe, fără motive din punct de vedere bisericesc şi duhovnicesc, au refuzat să ia parte la reuniunea Sfântul Sinod, iar vechea voastră biserică a fost una dintre acestea, Patriarhia Ecumenică are motive întemeiate să se abţină de la organizarea unei astfel de întâlniri la nivel general ortodox, o întâlnire care ar fi inutilă, deoarece va conveni doar că participanţii nu sunt de acord între ei”, se arată în răspunsul adresat de Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului către patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei.

Bartolomeu mai aminteşte că biserica din Antiohia, precum şi cea Rusă, Bulgară şi Georgiană au ignorat Sfântul şi Marele Sinod din Creta, în 2016, ceea ce lipseşte aceste biserici de dreptul moral de a solicita discuţii panortodoxe.

„Marea Biserică Sfântă a lui Hristos, în căutarea dragostei şi a sacrificiului de sine, nu a interesului propriu sau a presiunilor, pentru unitatea poporului ucrainean şi pentru a pune capăt separării şi dezbinării între milioanele de credincioşi aflate nedrept în afara Bisericii canonice, a acordat autocefalia Bisericii din Ucraina”, mai precizează Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

În plus, potrivit patriarhului de Constantinopol, ideea de a dezbate statutul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei la nivel panortodox este utopică, deoarece o astfel de reuniune presupune participarea reprezentanţilor bisericii ucrainene în sine, iar Moscova nu recunoaşte acest lucru.

„Nu este un secret faptul că Biserica Ortodoxă Rusă s-a opus cu fermitate acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina şi, prin urmare, va folosi dreptul său de veto, la fel cum procedează puterea seculară a Federaţiei Ruse în Consiliului de Securitate al ONU”, menţionează publicaţia mai sus menţionată.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite