World Vision suspendă activitatea filialei din Gaza, după ce a fost acuzată că ar fi sprijinit financiar Hamas

World
Vision suspendă activitatea filialei din Gaza, după ce a fost acuzată că ar fi sprijinit financiar Hamas

Clădire distrusă în Gaza FOTO Mircea Barbu

Fundaţia World Vision a anulat contractele a 120 de angajaţi palestinieni din Fâşia Gaza şi a suspendat activitatea filialei din teritoriul disputat, după ce aceştia au fost acuzaţi că ar fi dirijat milioane de dolari către finanţarea grupării paramilitare Hamas, considerată teroristă de Israel şi Statele Unite, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concedierile au fost confirmate de surse din interiorul organizaţiei, una dintre cele mai mari instituţii caritabile creştine din lume. O parte din staff-ul de conducere al filialei va fi păstrat pe salarii la jumătate de normă, conform surselor citate.

Scandalul a pornit la începutul lunii august, după ce autorităţile israeliene l-au arestat pe directorul filialei din Gaza, Mohammad El Halabi, sub acuzaţia că ar fi deturnat zeci de milioane de dolari din fondurile asociaţiei către Hamas.

Conform unui document intern al organizaţia citat de agenţia franceză, World Vision consideră că se confruntă cu „o criză majoră care a afectat ONG-ul internaţional, inclusiv sursele acestuia de finanţare”, iar acesta ar fi motivul suspendării activităţii filialei din Gaza. 

Oficial, organizaţia a negat acuzaţiile aduse la adresa lui El Halabi, despre care serviciul de securitate israelian Shin Bet susţine că ar fi dirijat în jur de 7 milioane de dolari pe an către Hamas pentru perioada de şapte ani în care a fost director, utilizaţi pentru construirea de baze militare şi antrenarea recruţilor noi ai organizaţiei. World Vision susţine că directorul filialei din Gaza este un „umanitarist demonstrat”.

ONG-ul a contrazis acuzaţiile, afirmând că „bugetul operativ cumulat din Gaza în ultimii 10 ani a fost 22,5 milioane de dolari, ceea ce face ca suma pretinsă de până la 50 de milioane de dolari deturnaţi să fie destul de improbabilă”.

World Vision este unul dintre cele mai mari ONG-uri cu profil umanitar din lume. La bază o organizaţia creştin-evanghelică, organizaţia are filiale în peste 90 de state, având încasări din donaţii şi diverse actvităţi de 2,79 miliarde de dolari pe an

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: