VIDEO Ziua Victoriei: NATO, alături de seceră şi ciocan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 65 de ani după victoria Aliaţilor în cel de-al Doilea Război Mondial, soldaţii NATO au defilat în Piaţa Roşie. „Camarazii“ ruşi au mărşăluit cu steagul Rusiei, dar şi cu cel sovietic, cu secera şi ciocanul. Franţa, SUA, Marea Britanie şi Polonia au trimis fiecare câte 70 de militari, ca reprezentare simbolică a statelor NATO. Comuniştii ruşi au condamnat prezenţa „canaliei NATO“.

Putin a refuzat prezenţa lui Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova / Sarkozy a anulat participarea

Ziua Victoriei împotriva Germaniei, sărbătorită la Moscova

În Piaţa Roşie au fost expuse peste 130 de avioane de luptă şi elicoptere, precum şi aparatură folosită în cel de-al Doilea Război Mondial.

La invitaţia premierului rus Vladimir Putin, la eveniment au fost prezenţi peste 30 de  şefi de stat şi de guverne, printre care liderul chinez Hu Jintao şi cancelarul german Angela Merkel.

Putin a refuzat însă categoric ca la eveniment să participe vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi prinţul Charles al Marii Britanii. 

Demonstraţie de forţă

Cancelarul german Merkel (centru), lângă preşedintele chinez, Hu Jintao, cel rus, Medvedev (stânga), şi premierul Putin (dreapta)

image

Moscova a avut parte de cea mai fastuoasă paradă de la căderea URSS. Ceremonia a fost deschisă de militari care au purtat drapelul rus dar şi un steag sovietic, cu secera, ciocanul şi steaua comunistă. În Piaţa Roşie au defilat timp de peste o oră 150 de vehicule militare şi aproape 130  de avioane şi elicoptere.

Rusia a prezentat, în premieră,  sistemul de rachete strategice Topol-M şi pe cel antiaerian cu rază scurtă de acţiune Panţîr. Aeronave de tip MiG-29 au desenat pe cer cifra 65.  Defilarea  a fost acompaniată de peste 50 de orchestre militare ruse şi străine.

Criza a boicotat parada

Pe ultima sută de metri, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul italian Silvio Berlusconi au declinat invitaţia ruşilor motivând că se ocupă de criza financiară din zona euro.

Deşi la parada din Piaţa Roşie au defilat soldaţi moldoveni, liderul de la Chişinău, Mihai Ghimpu, a refuzat invitaţia la festivităţile din capitala Rusiei. El a marcat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial acasă, aşa cum au făcut-o şi liderii din Belarus şi Ucraina.  Parada de la Lvov (Ucraina) a fost însă dată peste cap de un protest al ultranaţionaliştilor ucraineni  care au scandat „Moarte ruşilor" şi au călcat în picioare drapele roşii cu stema URSS-ului.

Ceremoniile organizate de veterani, la Berlin, au fost umbrite de vandalizarea unui monument sovietic. Necunoscuţi au scris cu vopsea roşie pe grupul statuar „Ucigaşi, violatori, hoţi".

Ofiţer turkmen, pe un armăsar, descendent al calului pe care în 1945 a călărit mareşalul sovietic Gheorghi Jukov  Foto: AFP

image

Vaccinaţi împotriva nazismului

La recepţia festivă organizată la Kremlin de Ziua Victoriei, preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a mulţumit ţărilor care păstrează vie amintirea celui de-al Doilea Război Mondial şi au grijă de mormintele şi monumentele soldaţilor sovietici.

El a subliniat că în 1945 nu s-a obţinut doar o victorie militară, ci şi una morală,  şi anume „vaccinarea împotriva nazismului". Un alt câştig este şi crearea unor structuri internaţionale capabile să asigure pace pe plan mondial.

„Lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial ne cer să ne unim. Pacea rămâne în continuare fragilă, iar datoria noastră este să ne amintim întotdeauna că războaiele nu se declară într-o oră", a mai spus liderul rus.

Ziua Victoriei, sărbătorită  în peste 70 de oraşe din Rusia, a fost marcată, pentru prima dată,  în toate bisericile ortodoxe din Rusia cu slujbe speciale în cinstea înfrângerii naziştilor.

Paradă fără oficiali români

Steagurile sovietice au împânzit ieri Piaţa Roşie Foto: Reuters

image

Niciun oficial român nu a fost invitat la parada de la Moscova. A participat însă la festivităţile din Piaţa Roşie, Regele Mihai I, în calitatea sa de fost comandant şi Mareşal al Armatei Române. Suveranul a participat şi în 2005, la invitaţia preşedintelui de atunci, Vladimir Putin, la aniversarea a 60 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.

La parada de Ziua Victoriei nu a fost invitat nici preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, ale cărui relaţii cu Moscova sunt tensionate în urma războiului din august 2008.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite