VIDEO Un recif înalt cât Empire State Building, descoperit în Marea Barieră de Corali

VIDEO Un recif înalt cât Empire State Building, descoperit în Marea Barieră de Corali

Cercetătorii australieni au descoperit un recif de peste 500 de metri în extremitatea nordică a Marii Bariere de Corali, unul mai înalt decât Empire State Building, cel mai mare zgârie-nori din New York la ora actuală.

Reciful a fost descoperit în urma unui exerciţiu explorator şi este situat la circa 130 de kilometri de Cape York, la capătul nord-estic al continentului australian.
 
Tom Bridge coordonatorul expediţiei, cercetător de studii marine la Universitatea James Cook University, a spus că reciful are la bază 1,5 kilometri şi este cel mai mare recif separat descoperit de la sfârşitul secolului 19 încoace.
 
„Descoperirea lui evidenţiază cât de puţin e ştim despre ocean şi chiar despre Marea Barieră de Corali. Parcul marin are o suprafaţă de 344.000 de kilometri pătraţi - mai mare decât multe ţări europene - şi doar circa 6 sau 7% din el sunt recife tipice din ape puţin adânci. Ştim mai multe despre suprafaţa lunii decât ce ascund adâncimile de dincolo de ţărmuri”, a spus acesta.
 
 
Noul recif nu pare a avea prea multe părţi dure în partea superioară, fiind format în schimb dintr-o „incredibilă abundenţă” de bureţi şi corali moi, fapt care indică o zonă bogată în nutrienţi aduşi de curenţii puternici.
Explorările, care vor continua până la jumătatea lunii viitoare, au loc cu ajutorul vasului Falkor, aparţinând Institutului californian The Schmidt Ocean.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările