Venezuela trece printr-o criză a produselor de bază: nu se mai găsesc role de hârtie igienică

Venezuela trece printr-o criză a produselor de bază: nu se mai găsesc role de hârtie igienică

Venezuela a trecut printr-o serie de lipsuri a unora dintre produsele esenţiale necesare traiului cotidian, cum ar fi lapte, unt, cafea, însă cea mai recentă problemă a cetăţenilor este lipsa de pe rafturile magazinelor a hârtiei igienice. Guvernul dă vina pe opoziţie şi pe campania media care a dus la cererea excesivă.

Învinovăţind oponenţii politici pentru lipsa hârtiei igienice, la fel cum se întâmplă pentru ale lipsuri din Venezuela, guvernul ţării a anunţat că va importa 50 de milioane de role de hârtie pentru a suplimenta rezervele epuizate aproape complet, potrivit publicaţiei „The Guardian”.

Cu toate acestea, venezuelenii au avut de înfruntat o adevărată provocare miercuri, atunci când au ieşit din case pentru a găsi un magazin care să vândă hârtie de toaletă. „Aceasta este ultima picătură”, a declarat Manuel Fagundes, unul dintre locuitorii capitalei Caracas. „Am 71 de ani şi este prima oară când văd aşa ceva.

Ultimele role se epuizează foarte rapid, iar suplimentările de marfă se lasă aşteptate. „Am căutat (hârtie igienică) timp de două săptămâni”, a declarat Cristina Ramos, una dintre locuitoarele din Caracas, care a reuşit să cumpere câteva role stând la coadă.

Economiştii sunt de părere că deficitele Venezuelei sunt cauzate de controlul preţurilor care ar trebui să transforme bunurile esenţiale în produse accesibile chiar şi păturii de jos a societăţii. La aceasta se adaugă şi controlul guvernului asupra evoluţiei valutei.

Preţurile controlate de stat – preţuri care sunt stabilite sub valoarea normală – întotdeauna duc la crize. Lipsurile se vor accentua doar, aşa cum s-a întâmplat de-a lungul anilor în Uniunea Sovietică”, potrivit lui Steve Hanke, profesor de economie în cadrul Universităţii Johns Hopkins.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, devenit şeful statului după alegerile urgentate de moartea lui Hugo Chavez, a susţinut că forţele care se opun guvernului său, printre care se numără şi sectorul privat, au cauzat deficitul de produse.

Ministrul Comerţului Alejandro Fleming a pus deficitul de hârtie igienică pe seama „cererii excesive” care a rezultat ca urmare a „unei campanii media care a fost creată pentru a destabiliza ţara”. Pe de altă parte, ministrul de Finanţe Nelson Merentes a declarat că guvernul se confruntă şi cu o lipsă de valută, care a dus la suspendarea importurilor de materii prime, echipamente şi piese de schimb pentru companiile venezuelene. Uneleu au fost nevoite să îşi întrerupă producţia.

Guvernul a anunţat săptămâna aceasta că va importa şi 760.000 de tone de alimente, pe lângă cele 50 de milioane de role de hârtie igienică.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările