UE condamnă reprimarea violentă a manifestaţiilor din Iran

UE condamnă reprimarea violentă a manifestaţiilor din Iran

Violenţe în Iran

Uniunea Europeană a condamnat violenţele comise de autorităţile iraniene împotriva manifestanţilor care au încercat "să îşi exercite libertatea de exprimare", a anunţat preşedinţia suedeză a UE.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Preşedinţia condamnă recurgerea la violenţă împotriva manifestanţilor, care încearcă în primul rând să îşi exercite dreptul la reuniune paşnică", potrivit comunicatului. "Preşedinţia Uniunii Europene este îngrijorată de informaţiile privind reprimarea violentă a manifestaţiilor şi arestările arbitrare de la Teheran şi din alte oraşe din Iran, în cursul recentei sărbători Achoura", se anunţă într-un comuncat dat astăzi publicităţii.

Mai citeşte şi:

UPDATE VIDEO Iran: nepotul liderului opoziţiei omorât, alături de alte persoane

Casa Albă condamnă "represiunea violentă de civili în Iran"

UE îşi exprimă îngrijorarea în special în legătură cu informaţiilor potrivit cărora "cel puţin opt persoane au fost ucise în cursul acestor manifestaţii".

"Libertatea de exprimare şi dreptul la reuniune paşnică sunt drepturi universale ale omului care trebuie respectate (...). Forţa brutală vizându-i şi detenţiile arbitrare ale manifestanţilor reprezintă o încălcare gravă a acestor drepturi ale omului", se mai aarată în comuncat.

Astăzi cinci personalităţi de opoziţie au fost arestate, Potrivit site-ului parlamentarilor de opoziţie Parlemannews.ir.

Opt persoane şi-au pierdut viaţa în manifestaţiile de duminică, din Iran, a anunţat luni postul de stat în limba engleză Press-TV, citând Consiliul Suprem pentru Securitate Naţională (SNSC).

Bilanţul nu este încă cel final. Oziţia anunţase cinci morţi în capitală, dintre care patru împuşcaţi, dar autorităţile şi presa oficială aminteau de patru, apoi cinci, apoi peste 15 decese.

Această mobilizare a opoziţiei împotriva lui Ahmadinejad a fost cea mai de amploare şi cea mai sângeroasă după manifestaţiile care au urmat realegerii contestate, din luna iunie, a acestuia şi care s-au soldat cu moartea a 36 de persoane, potrivit Guvernului, 72 potrivit opoziţiei, relateză NewsIn, citând AFP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările