Testamentul lui Nelson Mandela a fost citit. Cum a fost împărţită averea fostului lider sud-african

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a lăsat în urmă o avere estimată la aproape 4,1 milioane de dolari, aceasta urmând a fi împărţită între membrii familiei, fostul personal, mai multe unităţi de învăţământ şi Congresul Naţional African, potrivit testamentului citit luni de executorul său.

După citirea testamentului unui număr restrâns de persoane a avut loc o conferinţă în care a fost prezentat un rezumat al documentului în care omul de stat ţi-a prezentat ultimele dorinţe.

Ministrul Justiţiei, Dikgang Moseneke a fost cel care a prezentat punctele esenţiale ale testamentului lui Mandela, reprezentantul judiciar explicând faptul că averea fostului lider african a fost evaluată la aproape 4.1 milioane de dolari, în afara drepturilor de autor.

Moseneke a declarat reporterilor că a treia soţie a lui Mandela, Graca Machel, poate renunţa la jumătate din moştenire şi să opteze pentru anumite bunuri care includ proprietăţi ţara sa natală, Mozambicul.

Întrebat despre starea de spirit a familiei lui Mandela în momentul citirii testamentului, reprezentantul Ministerului Justiţiei a declarat că „lecturarea ultimelor dorinţe este mereu un plin de emoţii”. Acesta a adăugat că atmosfera a fost bună, rudele cerând clarificări din timp în timp.

Mandela a lăsat în urmă o moştenire care include o casă în oraşul Johannesburg, o locuinţă în provincia în care s-a născut, Eastern Cape, precum şi drepturi de autor din vânzările de carte.

Anterior, copii şi nepoţii lui Mandela au avut mai multe dispute privind accesul şi beneficiile la bunurile fostului lider. Moseneke a declarat că o parte a fondului comun al averii va fi împărţită pentru a putea fi oferită celor mai mult de 30 de copii, nepoţi şi strănepoţi.

Astfel, fiecare dintre urmaşii lui Mandela va primi aproximativ 300.000 de dolari.

Casa lui Mandela din apropierea Johannesburg-ului va rămâne familiei fiului său decedat, Makgatho.

Personalul apropiat de fostul lider, inclusiv asistentul său, Zelda La Grange, va obţine aproximativ 4.500 de dolari, iar instituţiile de învăţământ în care Mandela a învăţat de-a lungul timpului, vor primi sume în jurul valorii de 8.900 de dolari fiecare. Fostul lider a lăsat sume echivalente şi pentru acordarea de burse.

Congresul Naţional African ar putea obţine o parte din drepturile de autor ale fostului preşedinte sud-african.

Pe aceeaşi temă:

INFOGRAFIE Moştenirea lui Mandela, terfelită de scandaluri sexuale şi corupţie

Politicienii de culoare care au preluat ştafeta de la Nelson Mandela, precum şi membrii familiei sale, au fost în centrul unor scandaluri sexuale şi de corupţie. 

Moştenirea istorică a lui Nelson Mandela împarte Africa de Sud între susţinători şi critici

Odată cu anunţul morţii sale, Nelson Mandela a devenit un simbol al luptei pentru libertate şi un model de lider cu aspiraţii democrate. Însă în timpul vieţii, situaţia este mai complexă de atât: „părintele naţiunii” sud-africane a fost un politician cu o carieră marcată atât de reuşite, cât şi de eşecuri, care a colaborat cu tiranii ţărilor vecine în timp ce punea bazele democraţiei sud-africane.

Afacerea „Mandela”: eroul Africii de Sud devine o sursă de venit pentru săracii din ţară

Africa avea nevoie să-şi ascundă problemele şi să-şi promoveze eroul cu o mândrie cât mai mare, în timp ce liderii lumii nu trebuiau să rateze această oportunitatea de a fi pozaţi în timp ce iau parte la ceremoniile de înmormântare, potrivit unui editorial publicat de cotidianul britanic „The Telegraph”. Ultimele zile au fost marcate de o explozie comercială în Africa de Sud, ce demonstrează că moartea lui Mandela este benefică antreprenorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite