Teatrul antic de Operă din Beijing va fi demolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a face loc clădirilor necesare Olimpiadei din 2008, autorităţile din capitala chineză au decis demolarea mai multor clădiri istorice din oraşul vechi Construit acum patru secole,

Pentru a face loc clădirilor necesare Olimpiadei din 2008, autorităţile din capitala chineză au decis demolarea mai multor clădiri istorice din oraşul vechi

Construit acum patru secole, în timpul dinastiei Ming, faimosul teatru antic de Operă Guanghe, aflat în cartierul istoric Qian-men, va dispărea de pe harta Beijingului. Ştirea transmisă recent de presa chineză a provocat vii polemici în rândul oamenilor de cultură din întreaga lume, iar UNESCO a transmis un protest oficial adresat guvernului chinez.

Demolarea vechiului lăcaş de cultură, construit în ultimii ani de dinastie Ming (1368-1644) reprezintă doar un pas al restructurării complete a cartierului Qian-men unde, pe vremuri, existau zeci de temple, sute de case aristocratice şi palate ale nobililor de la curtea imperială. Pe scena teatrului Guanghe s-au desfăşurat primele spectacole în care bărbaţi şi femei îmbrăcaţi în costume tradiţionale recitau şi cântau piese antice din perioada Imperiului Celest. Acum 100 de ani, la Teatrul Guanghe a debutat Mei Lanfang, cel care avea să devină un maestru internaţional al genului. Pe scena teatrului au fost montate spectacole de operă până în anii '80, dar clădirea a fost din ce în ce mai puţin folosită, pe măsură ce numărul spectatorilor scădea. Deşi s-a luat în calcul varianta transformării ei într-un muzeu, acest lucru nu s-a întâmplat.

"Un nou Beijing, Mari Olimpiade"

În realitate, se pare că niciun vechi cartier al capitalei chineze nu va fi ferit de buldozerele olimpice: noul plan de restructurare, pentru care sunt prevăzuţi 35 miliarde de dolari, a fost aprobat sub sloganul "Un nou Beijing, Mari Olimpiade". Acesta prevede demolarea şi "restructurarea" şi altor cartiere vechi, ce au supravieţuit revoluţiilor şi războaielor din istoria Chinei moderne. Dar cel mai afectat este Qian-men (aflat în sudul celebrei pieţe Tienanmen), care trece în prezent printr-o profundă transformare, sute de case tradiţionale fiind distruse pentru a face loc unor spaţii comerciale, birouri şi clădiri olimpice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite