Situaţia Ebola în lume: un medic din New York depistat pozitiv, iar un asistent medical britanic vindecat s-a reîntors în Sierra Leone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un medic din New York a fost depistat pozitiv privind virusul Ebola, o asistentă medicală din SUA, bolnavă de Ebola arată îmbunătăţiri semnificative, iar o echipă militară îşi începe antrenamentul privind combaterea acestei boli. CNN a realizat un raport cu situaţia Ebola din lume.

Ce se întâmplă în SUA:

Un medic este depistat pozitiv la testul Ebola

Un medic din organizaţia Medici fără Frontiere, care s-a întors recent din Africa de Vest, a fost descoperit pozitiv când a fost testat de Ebola, devenind astfel primul caz diagnosticat din cel mai mare oraş american, New York. Medicul, Craign Spencer de 33 de ani, a sosit în New York pe 17 octombrie, după ce a tratat pacienţi cu Ebola în Guineea. El a început să aibă simptome joi dimineaţă.

Barack Obama este optimist, dar are rezerve

Preşedintele SUA, Barack Obama, este „mai optimist, dar cu rezerve“ privind lupta împotriva Ebola. Doi americani infectaţi sunt vindecaţi, Nigeria şi Senegal au fost declarate sigure privind epidemia, iar zeci de persoane care au fost în contact cu pacientul decedat Thomas Eric Duncan nu au contactat virusul. „Atunci când este diagnosticată din timp şi când infrastructura de sănătate publică operează eficient, această boală poate fi oprită“, declara Barack Obama.

Asistenta medicală americană va fi scoasă de la izolaţie

Asistenta medicală din Texas, SUA, Amber Vinson, tratată pentru Ebola la Spitalul Universitar Emory din Atlanta, îşi recapătă puterile, iar starea sa de spirit este ridicată, potrivit familiei sale. Medicii nu mai pot detecta virusul Ebola în organismul femeii, astfel ea va fi scoasă din izolaţie, explica mama lui Amber.

Şi asistenta Pham se face bine

Starea Ninei Pham, care, ca şi Vinson, a contactat Ebola tratându-l pe Duncan, este din ce în ce mai bună. Analizele câinelui asistentei au fost negative privind virusul Ebola, dar Bentley, căţelul, îşi va mai petrece următoarele zile în carantină şi va mai fi supus la teste.

Militari îşi încep antrenamentul pentru combaterea Ebola

O echipă militară de 30 de membri care poate fi solicitată să intervină în cazul a noi infectări cu Ebola în SUA, a început antrenamentul specializat la Fort Sam Houston din Texas. Antrenamentul lung de o săptămână include metode de controlarea infecţiei, dar şi folosirea echipamentului de protecţie.

Ce se întâmplă în Europa:

Englezul infectat cu Ebola s-a întors la lucru în Sierra Leone

Cazul de Ebola din Marea Britanie a fost tratat în cele mai optime condiţii. William Pooley, un asistent medical, a contactat boala când lucra în Sierra Leone. El a fost adus în august acasă, în Marea Britanie, a fost ţinut în izolare la un spital din nordul Londrei şi tratat cu o doză dintr-un medicament experimental, ZMapp, care a fost folosit cu succes în SUA pentru a trata doi americani, anunţă „Newsweek“.

Pooley şi-a revenit şi s-a întors să lucreze în Sierra Leone, aşa cum promisese. Înainte de a pleca spre ţara africană, el s-a oprit în SUA pentru a dona sânge.

Asistentă spaniolă vindecată, familia încă în carantină, câinele omorât

O asistentă medicală din Spania, Teresa Romero Ramos, care a ajutat la tratarea celor doi preoţi repatriaţi în Spania (ambii decedaţi) este vindecată. Însă soţul ei şi alţi câţiva sunt monitorizaţi, iar câinele familiei a fost eutanasiat ca măsură de precauţie.

Ce se întâmplă în Africa:

Numărul deceselor

În Africa există un total de 9.911 cazuri confirmate sau suspectate de Ebola, iar 4.868 de decese au fost raportate în Guineea, Sierra Leone şi Liberia, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Fiecare district din Sierra Leone a raportat cel puţin un caz.

Primul caz Ebola în Mali

O fetiţă de 2 ani din Mali a fost diagnosticată cu Ebola, ea devenind primul caz confirmat din ţară, au anunţat joi oficiali din Sănătate. Fata a fost adusă în Mali din ţara vecină, Guineea, unde se crede că a pornit epidemia de anul acesta, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Yvette Bivigou. Fata, al cărei tată a decedat din cauza Ebola, a fost dusă la un spital din Kaynes după ce o asistentă medicală a observat simptome asemănătoare cu Ebola. Un test a confirmat virusul, anunţă şi Ministerul Sănătăţii din Mali.

Monitorizare timp de trei săptămâni pentru anumiţi turişti

Toţi cei care se întorc în SUA din regiuni afectate de Ebola vor fi monitorizaţi activ timp de 21 de zile, începând de luni. De asemenea, pasagerii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea trebuie să aterizeze într-unul din cele cinci aeroporturi americane care sunt dotate cu echipamente de screening avansate.

Interdicţia de călătorie pe calea aerului nu este văzută cu ochi buni de OMS

Oficialii OMS au declarat într-o conferinţă de presă de joi că se opun interdicţiei de călătorie pe calea aerului ca mijloc de a controla virusul. Unii din SUA, dar şi din alte ţări, au solicitat interzicerea intrării în teritoriu pe calea aerului a persoanelor ce vin din ţări afectate. OMS a accentuat faptul că altfel persoanele pot fi mai greu de monitorizat în cazul în care intră prin graniţele terestre. Dacă SUA vor institui o interzicere de zbor, acest lucru va reprezenta o decizie fără precedent. Guvernul din Belize a instaurat o interzicere de intrare în ţară a cetăţenilor ce provin din ţări vest-africane afectate de Ebola.

Ce se întâmplă în Asia:

Nu se intră în Coreea de Nord

Două agenţii de turism din Beijing, specializate cu excursiile în Coreea de Nord, spun că li s-a transmis de „partenerii din Phenian“ că ţara nu va permite intrarea turiştilor internaţionali pe teritoriul ei, începând de vineri, din cauza ameninţării Ebola. Nu este clar dacă aceste restricţii vor afecta şi călătoriile de afaceri, conchide CNN.


Citeşte şi:

Cum a ajuns Ebola să bată la porţile Occidentului

De aproape patru decenii, Occidentul, implicit şi noi, cei aflaţi la periferia lui, a preferat să privească teroarea răspândită de temutul virus Ebola ca pe un exotism. În acelaşi timp, în îndepărtata Africă, în junglele şi aşezările din vestul şi centrul Continentului Negru, virusul făcea ravagii cu regularitate.

Ebola face tot mai multe victime: Un nou bilanţ OMS anunţă că 4.877 de oameni au murit din cauza epidemiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat, miercuri, un nou bilanţ în care se notează că febra hemoragică Ebola a provocat până în prezent moartea a 4.877 de persoane din aproape 10.000 de cazuri înregistrate, relatează AFP.

Psihoza Ebola goleşte şcolile în SUA, iar unii profită şi fac bani

În lume, dar în special în SUA, teama de a contacta Ebola a dat naştere unei psihoze generale. Şcolile s-au golit, afacerile şi-au închis temporar porţile, iar americanii care au vizitat Africa, sunt ocoliţi. „Există multe cazuri documentate privind preconcepţiile oamenilor şi teama de bolile infecţioase. Stigmatizarea este un joc vechi“, explică Andrew Noymer, profesor de sănătate publică la Universitatea din California.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite