Roberto Saviano: "Criza a întărit legăturile dintre bănci şi mafie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Roberto Saviano
Scriitorul Roberto Saviano

Reţelele mafiote sunt unii dintre principalii profitori ai crizei economice şi financiare actuale pentru că aceasta le-a ajutat să se infiltreze şi mai mult în economia globală. Ele au devenit principalii furnizori de lichidităţi ai băncilor europene şi americane, arată cunoscutul scriitor italian Roberto Saviano într-o amplă anchetă.

Autorul bestseller-ului Gomora despre mafia italiană susţine,  în două articole publicate în ziarele La Repubblica şi New York Times, că de la izbucnirea crizei financiare a existat o întărire a convergenţei dintre interesele băncilor şi cele ale reţelelor mafiote. Banii negri ai mafiei au devenit capitaluri de investiţii lichide esenţiale pentru bănci, în timp ce reţelele mafiote au demarat ample operaţiuni de spălare de bani prin intermediul băncilor. „În semestrul doi din 2008, atunci când lipsa de lichidităţi a devenit principala problemă a sistemului bancar, organizaţiile criminale italiene, ruse, balcanice, japoneze şi africane au devenit determinante pentru economia mondială”, scrie Saviano pentru cotidianul La Repubblica, citat de Courrier International.

În prezent justiţia americană investighează cazuri precum scandalul în care a fost implicată banca britanică HSBC, acuzată de spălare de bani murdari provenind de la cartelurile de droguri mexicane. Filiala mexicană a HSBC este acuzată că a transferat 7 miliarde de dolari către filiala americană a aceleiaşi bănci, care i-ar fi direcţionat către ţări supuse sancţiunilor americane, precum Iran, Sudan sau Coreea de Nord. Acesta nu este un caz izolat: alte bănci mari precum ABN Amro, Barclays, Credit Suisse, Lloyd’s sau ING au recunoscut că au făcut tranzacţii cu state ca Cuba, Libia sau Sudan.

Ca urmare, Saviano consideră că trebuie întărite mecanismele de control asupra sectorului bancar pentru că „băncile occidentale au ajuns să spele banii cartelurilor de droguri fără ezitare”.  Procurorul naţional italian antimafie Piero Grasso, citat de La Repubblica, îi dă dreptate scriitorului italian, făcând apel la „introducerea unui cod penal unic anti-mafie în Europa”.

Deocamdată mafia prosperă în ţările puternic afectate de criză. În Grecia, foarte mulţi recurg la împrumuturi ilegale de la organizaţii criminale şi cămătari, care cer dobânzi săptămânale între 5 şi 15% şi-i pedepsesc pe rău platnici. Potrivit Reuters, industria împruturilor ilegale din Grecia rulează anual între 5 şi 10 miliarde de euro anual. În Spania, boomul imobiliar dinainte de criză a constituit o mană cerească pentru aceste organizaţii care şi-au investit o mare parte din bani în acest sector. Mai mult, cele două ţări sunt porţi de intrare în Europa pentru cocaină şi alte droguri.  Organizaţiile criminale acţionează la o asemenea scară în Africa, America Latină, în Balcani şi în Europa de Est, încât este imposibil ca guvernele să nu fie implicate, scrie la rândul său Moises Naim, fost redactor-şef al Foreign Policy într-un editorial pentru La Repubblica.  Totuşi el respinge eticheta de „state mafiote în care criminalii se infiltrează la guvernare, se îmbogăţesc şi-şi îmbogăţesc colaboratorii, prietenii şi membrii familiei”. 



În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite