Primul zbor direct Israel-Emiratele Arabe Unite a survolat Arabia Saudită

Primul zbor direct Israel-Emiratele Arabe Unite a survolat Arabia Saudită

Jared Kushner (în prim-plan) înainte de a urca la bordul avionului care simbolizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite FOTO EPA-EFE

Mai mulţi consilieri ai premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ai preşedintelui american Donald Trump au efectuat luni un zbor istoric între Israel şi Emiratele Arabe Unite menit  concretizării acordului de normalizare a relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul zbor direct între Tel Aviv şi Abu Dhabi a avut loc cu un Boeing 737 al companiei El Al şi a survolat teritoriul Arabiei Saudite.

„Asta înseamnă pace în schimbul păcii”, a reacţionat Benjamin Netanyahu pe contul său de Twitter.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au anunţat la 13 august că au încheiat, sub egida preşedintelui american, un acord de normalizare a relaţiilor, primul negociat de un guvern israelian cu o ţară arabă de mai bine de 20 de ani încoace.

Motivate, între altele, de detestarea comună a regimului iranian, cele două părţi au suscitat furia Teheranului, dar şi cea a palestinienilor, care sunt îngrijoraţi în privinţa divizării câmpului arab asupra revendicărilor lor.

Delegaţia americană a fost condusă de Jared Kushner, ginerele preşedintelui Donald Trump, şi Robert O'Brien, consilierul de securitate naţională de la Casa Albă, iar cea israeliană de către Meir Ben-Shabbat, omologul lui Robert O'Brien.

Guvernul israelian speră că discuţiile de luni şi marţi de la Abu Dhabi vor permite cel puţin stabilirea zilei de organizare a ceremoniei oficiale privind semnării acordului. Textul urmează să fie semnat la Washington, în prezenţa lui Benjamin Netanyahu şi a prinţului moştenitor al EAU, şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan.

Administraţia Trump depune eforturi pentru a convinge şi alte ţări arabe să angajeze discuţii cu Israelul, mizând pe interesele comune pe tema Iranului. Arabia Saudită spune că nu este pregătită pentru un astfel de acord, chiar dacă şi-a deschis spaţiul aerian zboruri înspre şi dinspre Israel.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările