Preşedintele Franţei recunoaşte "suferinţele" provocate de colonizare poporului algerian

Preşedintele Franţei recunoaşte

Preşedintele francez, Francois Hollande, alături de omologul său algerian, Abdelaziz Boutefilka şi prima doamnă a Franţei,Valerie Trierweiler FOTO AFP

Preşedintele francez François Hollande a declarat joi, la Alger, că recunoaşte "suferinţele" provocate de colonizarea franceză poporului algerian, relatează AFP. Şeful statului francez se află într-o vizită în Algeria.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Recunosc, aici, suferinţele pe care colonizarea le-a produs poporului algerian. Timp de 132 de ani, Algeria a fost supusă unui sistem profund injust şi brutal“, a spus preşedintele francez în faţa parlamentarilor algerieni, care l-au aplaudat".

Între aceste suferinţe, François Hollande a citat "masacrele de la Sétif, Guelma şi Kherrata" care "rămân ancorate în memoria şi conştiinţa algerienilor".

Mai multe partide politice algeriene, dintre care patru islamiste, au denunţat "refuzul autorităţilor franceze de a recunoaşte, de a-şi prezenta scuze sau de a indemniza, material şi moral, crimele comise de Franţa colonială în Algeria".

Un sondaj publicat de cotidianul francofon „Liberté“ arată că 57% dintre algerieni vor o relaţie "exemplară" cu Franţa. În Hexagon, însă, 35% dintre francezi cred că preşedintele Hollande nu ar trebui să prezinte scuze Algeriei, 13% spun că ar trebui, iar 26% sunt de acord, dar cu "condiţia ca Algerul să prezinte scuze faţă de populaţia europeană din Algeria franceză şi populaţia harki".

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările