Presa chineză, la cruciadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul «huku», conceput şi aplicat în 1950, atribuie fiecărui individ un statut – rural sau urban – stabilindu-i drepturile de liberă circulaţie în ţară şi accesul la serviciile publice.

În prima zi a lui martie, 13 ziare din China au folosit o metodă total neobişnuită pentru a lansa un apel către Parlament, a cărui sesiune anuală se deschide la 5 martie. Un editorial comun îi invită pe reprezentanţii acestuia să-şi unească eforturile pentru reformarea aşa-numitului „huku" - sistemul de înregistrare a rezidenţei. Este pentru prima dată când ziarele chineze se unesc pentru a se exprima la unison asupra unui subiect care se referă la condiţiile de viaţă ale poporului, arată site-ul Huanqiu Wang.

Sistemul „huku", conceput şi aplicat în 1950, atribuie fiecărui individ un statut - rural sau urban - stabilindu-i drepturile de liberă circulaţie în ţară şi accesul la serviciile publice. Printre cei înregistraţi în acest mod figurează circa 200 de milioane de muncitori provenind din mediu rural, care au migrat în marile oraşe. Mult timp, ei au fost privaţi de accesul la serviciile publice şi sociale, iar reformele parţiale din ultimii ani nu au modificat decât în mică măsură această stare de fapt. „Prima generaţie de ţărani-muncitori a plătit dezvoltarea oraşelor prin munca sa", afirmă editorialul publicat de cele 13 ziare.

„Dar copiii lor nu au mijloacele de a-şi rezolva problema de identitate. Ei au aceleaşi dificultăţi pe care le au şi părinţii, oraşele în care trăiesc nu-i integrează. Ne punem întrebarea: timp de câte generaţii va fi menţinută această separaţie?", mai arată editorialul.

Doar câteva mari oraşe şi-au modificat, treptat, sistemul de „huku", ceea ce a permis ţăranilor migratori să beneficieze de asigurări sociale şi de servicii publice precum accesul la educaţie. În acelaşi timp, statul pregăteşte unificarea sistemelor de asigurări sociale la scară naţională. Toate acestea constituie o bază pentru accelerarea schimbării sistemului, mai arată editorialul. „Dar într-un număr foarte mare de oraşe şi localităţi suntem disperaţi să observăm că «huku» este tot un lanţ care strânge fără milă un număr incalculabil de persoane. Pentru ele, fiecare minut petrecut în aşteptarea reformei este extrem de lung", mai spun, cu aceeaşi voce, cele 13 ziare.

Pentru avocatul Gao Yongfeng însă, scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor serveşte doar unei „bune imagini a ziarelor respective". Avocatul este de părere că reformarea sistemului „huku" nu se va afla pe lista dezbaterilor parlamentare. „Este puţin probabil ca delegaţii să discute un subiect pe care nu l-au studiat", spune Yongfeng.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite