Povestea puştiului de zece ani care a fost sclavul unui jihadist jumătate din viaţă

Povestea puştiului de zece ani care a fost sclavul unui jihadist jumătate din viaţă

Kinan, puştiul kurd care vrea să se facă poliţist după suferinţele îndurate în sclavie FOTO Mathieu Mondoloni/RadioFrance

Se numeşte Kinan şi are zece ani. Este liber de o săptămână, după cinci ani de sclavie într-o localitate controlată în totalitate până recent de organizaţia teroristă Statul Islamic. Acum îşi spune povestea, marcat de trecut şi cu gânduri mari pentru viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am văzut mulţi morţi, oameni masacraţi“, îşi aminteşte el într-un interviu acordat corespondentului France TV Info în Kurdistanul Irakian.

Amintirile cele mai grele ale lui Kinan încep din vara lui 2014, când ajunge în captivitatea Statului Islamic după intrarea jihadiştilor în oraşul Sinjar, din nord-vestul Irakului. Ţine minte tot ce s-a întâmplat atunci, de la moartea părinţilor până la loviturile încasate şi străinii ucişi cu sânge rece chiar în faţa ochilor săi. „L-au executat pe tatăl meu fără niciun motiv“, spune puştiul privind în gol.

După uciderea tatălui şi despărţirea de sora mai mare, vândută pe piaţa sclavelor sexuale, a fost cumpărat la rândul său împreună cu ceilalţi membri ai familiei de un jihadist sirian pe nume Abou Saad. Acesta i-a dus la Baghuz, în estul Siriei. Acolo a rămas fără mamă şi a îndurat bătăi crunte. „Abou Saad mă lovea mult, nu ştiam de ce“, continuă el, ferindu-se în acelaşi timp să evoce circumstanţele decesului mamei sale. Nu i s-a mai permis să vorbească în limba kurdă şi a uitat-o.

Odată scăpat din mâinile jihadistului sirian, s-a îmbrăcat într-un costum negru cu un număr mai mare şi şi-a pus cravată roşie. Şi-a dorit mereu să arate bine în primele sale zile de libertate. Mai are o dorinţă: să înveţe şi să se facă poliţist, „pentru a-i prinde pe răufăcători“. Până atunci, va fi în grija unchiului său.

În ceea ce-i priveşte pe jihadiştii din Statul Islamic, aceştia fac faţă în prezent unui asalt final asupra ultimei lor redute.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: