Erdogan reface Imperiul Otoman pe sub nasul lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Tayyip Erdogan FOTO EPA-EFE

Recep Tayyip Erdogan reinventează o organizaţie internaţională a statelor vorbitoare de limbi turcice în tentativa de a obţine mai multă influenţă pe plan internaţional.

Consiliul Turcic s-a întrunit vineri la Istanbul pentru cel de-al VIII-lea şi ultimul său summit la cel mai înalt nivel sub această denumire. De-acum, Consiliul Turcic se numeşte Organizaţia Statelor Turce. Această redenumire, însoţită de inaugurarea unui sediu nou al secretariatului general al organizaţiei, la Istanbul, şi de adoptarea unei viziuni până în 2040, face parte dintr-un plan mai larg al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a consolida cooperarea între statele vorbitoare de limbi turcice şi de a spori ponderea ţării sale pe plan internaţional.

„Suntem ramuri ale aceluiaşi copac. Ne vom întări puterea internaţională şi unitatea”, a subliniat ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu într-o reuniune ţinută joi cu omologii săi din Consiliul Turcic.

Cu prilejul acestei reuniuni, Cavusoglu a evocat o „transformare importantă”, pe care a prezentat-o ca o „adaptare la lumea care se schimbă”.

A doua zi, în faţa omologilor săi autoritari din Consiliul Turcic reuniţi, ironie a istoriei, pe Insula Democraţiei şi Libertăţilor, un vast complex de beton din Marea Marmara, Recep Tayyip Erdogan a vorbit despre viitor sub tema „Tehnologii verzi şi oraşe inteligente în era digitală”. Liderul turc a anunţat reconvertirea în Organizaţia Statelor Turce şi adoptarea unei „Viziuni a lumii turce pentru 2040”.

Plecând de la tema conferinţei, Erdogan s-a angajat ca Turcia să depună eforturi mai mari în vederea dezvoltării cooperării multilaterale în privinţa modificărilor climatice. Preşedintele turc i-a îndemnat pe omologii săi din Organizaţia Statelor Turce să acţioneze împreună în abordarea acestei probleme globale, dar şi a altora, precum terorismul, xenofobia şi islamofobia.

„Suntem determinaţi să ne continuăm lupta împotriva tuturor formelor de terorism. Trebuie să ne intensificăm cooperarea în acest sens”, a spus Erdogan, enumerându-i ca „inamici terorişti” pe combatanţii kurzi şi afiliaţii lor din Siria, Stat Islamic şi mişcarea predicatorului musulman Fethullah Gulen.

„Trebuie să acţionăm împreună în combaterea curentelor distructive precum islamofobia şi xenofobia, care sunt ciuma timpului nostru”, a insistat el.

Erdogan s-a pronunţat totodată pentru aderarea Republicii Turce a Ciprului de Nord la Organizaţia Statelor Turce. „Am încredere în sprijinul dumneavoastră valoros în reducerea izolării şi embargoului împotriva turcilor ciprioţi, care sunt o parte inseparabilă a lumii turceşti”, a spus liderul de la Ankara.

Summitul Organizatiei Statelor Turce FOTO EPA-EFE

Liderii din cadrul Organizaţiei Statelor Turce FOTO EPA-EFE

Luând cuvântul după Erdogan, preşedintele azer Ilham Aliyev a ţinut să mulţumească Turciei pentru susţinerea pe care i-a acordat-o în cel mai recent război al său cu Armenia pentru asigurarea controlului asupra regiunii Nagorno-Karabah. În toamna anului trecut, Azerbaidjanul a dus o ofensivă de amploare în Nagorno-Karabah, reuşind, cu ajutoare din Turcia, să cucerească peste 300 de localităţi din această regiune. Armenia s-a văzut nevoită să capituleze chiar sub presiunea celui mai important aliat al său regional, Rusia.

„Astăzi avem o viziune comună între ţările din lumea turcă. Această viziune comună trebuie construită pe o bază solidă”, a subliniat Aliev.

În afară de Aliev, la reuniunea din Turcia au mai fost prezenţi preşedinţii celorlalte state membre: Kasîm-Jomart Tokaev din partea Kazahstanului, Sadîr Japarov din partea Kîrgîzstanului şi Şavkat Mirziioiev din partea Uzbekistanului, precum şi reprezentanţii de la cel mai înalt nivel al statelor observatoare, preşedintele Gurbangulî Berdîmuhamedov din partea Turkmenistanului şi premierul Viktor Orban din partea Ungariei. Cu toţii fac parte dintr-o lume aflată în legături strânse şi cu Rusia.

Consiliul Turcic a fost fondat la 3 octombrie 2009 prin Acordul de la Nahicevan, semnat de Azerbaidjan, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Turcia pentru a promova cooperarea între statele vorbitoare de limbi turcice. Organizaţia s-a extins în 2018, incluzând Uzbekistanul ca stat membru cu drepturi depline şi Ungaria ca stat observator. Ungaria şi Turkmenistanul intenţionează în prezent să devină state membre cu drepturi depline.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite