ONU se grăbeşte cu dosarul Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul celor patru luni de negocieri între Belgrad şi Priştina va fi prezentat azi Mediatorii internaţionali din troica pentru Kosovo urmează să-i prezinte azi secretarului general al

Raportul celor patru luni de negocieri între Belgrad şi Priştina va fi prezentat azi

Mediatorii internaţionali din troica pentru Kosovo urmează să-i prezinte azi secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, raportul referitor la cele 120 de zile de negocieri dintre Belgrad şi Priştina pentru statutul provinciei Kosovo. Deşi termenul-limită era fixat pentru 10 decembrie, Ban Ki-moon a devansat prezentarea documentului, pentru a participa la conferinţa asupra schimbărilor climatice de la Bali.

Raportul întocmit de Wolfgang Ischinger, Frank Wiesner şi Alexander Boţan-Harcenko, reprezentanţii UE, SUA şi Rusiei în troica Grupului de Contact, va menţiona că Belgradul şi Priştina nu au ajuns la un acord asupra statutului provinciei Kosovo, relatează Ria Novosti.

În afară de aceasta, documentul va conţine toate propunerile făcute de sârbi şi kosovari în cele patru luni de negocieri. Cei trei mediatori internaţionali au precizat că în raport nu a fost inclusă nicio propunere asupra viitorului provinciei sârbe.

Ban Ki-moon a declarat că devansarea datei pentru prezentarea concluziilor asupra dosarului Kosovo nu are motivaţii politice ascunse, fiind pur şi simplu determinată de faptul că trebuie să fie prezent la 10 decembrie în insula indoneziană Bali, unde se desfăşoară o importantă conferinţă asupra schimbărilor climatice.

După documentul redactat de cei trei mediatori, Ban Ki-moon va discuta cu reprezentanţii statelor ce fac parte din Grupul de Contact pentru Kosovo (Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Rusia şi SUA), urmând să ia apoi o decizie în legătură cu continuarea demersului privind Kosovo.

O independenţă inevitabilă

Între timp, declaraţiile diplomaţilor occidentali privind apropiata desprindere a provinciei de Serbia se intensifică. Austriacul Albert Rohan, adjunctul trimisului special al ONU în Kosovo, a afirmat, ieri, că independenţa Kosovo este inevitabilă, iar proclamarea ca stat de sine stătător a provinciei rămâne "'singura opţiune realistă''.

Rohan a precizat că "'Planul Ahtisaari'', ce prevede într-o formă voalată independenţa provinciei, dar sub supraveghere internaţională, reprezintă cea mai bună variantă de compromis şi a avertizat că orice fel de alte întârzieri ale soluţionării dosarului ar putea "'destabiliza periculos de mult'' Balcanii. Serbia a oferit Kosovo o largă autonomie, dar liderii kosovari doresc independenţa deplină.

Secesiunea, la anul

Influenta organizaţie neguvernamentală Grupul Internaţional de Criză (ICG) estimează că provincia Kosovo îşi va proclama independenţa în mai 2008 dacă SUA şi principalele ţări din cadrul UE îşi vor asuma responsabilitatea pentru acest proces.

Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi SUA trebuie, în pofida opoziţiei Moscovei, să pună rapid în practică un plan pentru a facilita tranziţia paşnică ce va culmina cu proclamarea independenţei în mai 2008, afirmă ICG. Mai multe state europene au anunţat că vor recunoaşte independenţa Kosovo dar Slovacia, Spania, Grecia, Cipru şi România sunt reticente faţă de această idee.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite