Occidentul a folosit şopârle şi cameleoni pentru a spiona programul nuclear iranian, afirmă un oficial de la Teheran

Occidentul a folosit şopârle şi cameleoni pentru a spiona programul nuclear iranian, afirmă un oficial de la Teheran

Foto: EPA/Arhivă

Un consilier militar iranian a susţinut că occidentalii au folosit şopârle şi cameleoni, care pot „atrage unde atomice“, pentru a spiona programul nuclear al Iranului, relatează France-Presse pe site-ul său.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hassan Firouzabadi, care a fost şef al statului major iranian şi care este în prezent consilier militar al ghidului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut această afirmaţie în timp ce era întrebat de presa locală cu privire la recentele arestări ale unor ecologişti din această ţară.
 
Consilierul a susţinut că nu are detalii despre aceste reţineri, însă a ţinut să menţioneze că Occidentul se foloseşte adesea de turişti, oameni de ştiinţă şi ecologişti în scopuri de spionaj în Iran.
 
„În urmă cu mai mulţi ani, în Iran au venit persoane pentru a colecta ajutoare pentru Palestina. (...) Am avut îndoieli cu privire la ruta pe care şi-au ales-o“, a declarat Firouzabadi pentru agenţia de presă Ilna, care are legături cu reformatorii. 
 
„Am găsit în posesia lor o varietate de specii de reptile ale deşertului, cum ar fi şopârle şi cameleoni. Am descoperit că pielea acestor animale atrage unde atomice şi că ele acţionau ca spioni nucleari, care căutau să localizeze minele de uraniu şi activităţile nucleare“ ale Iranului, a mai afirmat el.
 
Declaraţiile lui Hassan Firouzabadi au venit după ce un universitar şi ecologist irano-canadian de renume a murit în închisoare. Kavous Seyed Emami, în vârstă de 63 de ani, care era era directorul Fundaţiei pentru fauna persană, fusese arestat pe data de 24 ianuarie, iar vineri familia sa a fost informată că el s-a „sinucis“ în detenţie.
 
Două zile mai târziu, un responsabil din justiţie a afirmat că Emami a mărturisit că a comis infracţiuni legate de o anchetă pentru spionaj şi că şapte membri ai fundaţiei sale au fost încarceraţi.
 
Luni, universitari de prim-rang din Iran i-au scris preşedintelui Hassan Rohani pentru a-i cere explicaţii cu privire la presupusa sinucidere în închisoare a lui Seyed Emami, punând la îndoială versiunea oficială, în timp ce familia lui a cerut efectuarea unei autopsii.
citeste totul despre: