Noul prim-ministru al Sudanului demisionează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: AFP / Primul ministru sudanez a demisionat, urmare a masivelor proteste, în curs.
Foto: AFP / Primul ministru sudanez a demisionat, urmare a masivelor proteste, în curs.

Noul şef al guvernului sudanez, Abdullah Hamduk, şi-a anunţat duminică demisia conform postului de televiziune Al Arabiya. Decizia se datorează în mare parte protestelor în curs.

„Am luat decizia de a demisiona din funcţie”, a spus Hamduk, adăugând că au existat „conflicte şi contradicţii” serioase între părţi în perioada de tranziţie. El a explicat că decizia sa s-a datorat în mare parte protestelor în curs. „Îmi dau demisia pentru a recâştiga încrederea oamenilor şi pentru a le oferi altora oportunitatea de a construi şi conserva această ţară după ce eforturile mele au ajuns într-o fundătură”, a spus el, avertizând că ţara „trece în prezent printr-un moment periculos care ar putea să-i ameninţe supravieţuirea.” „La criza politică se adaugă o criză socio-economică care ameninţă să se transforme într-o criză atotcuprinzătoare”, a spus el. „Sudanul se află într-un punct de cotitură periculos care i-ar putea ameninţa supravieţuirea”.

Hamduk a spus că a prezentat recent o serie de iniţiative, dar acestea nu au fost înţelese. „Întâlnirile avute în ultimele zile cu partidele politice pentru a găsi căi de rezolvare a crizei au eşuat”, a adăugat premierul.
La 21 noiembrie anul trecut, la Khartoum, a fost semnat un acord politic între şeful guvernatorului Consiliului Suveran, Abdel Fattah al-Burhan şi Abdullah Hamduk, care prevedea revenirea acestuia din urmă în funcţie, formarea unui guvern competent de tehnocraţi şi eliberarea tuturor prizonierilor politici. Cu toate acestea, forţele politice şi civile sudaneze au văzut acordul ca „o încercare de a legitima o lovitură de stat militară” şi s-au angajat să continue protestele până când va fi atinsă „stăpânirea civilă deplină” în perioada de tranziţie. Pe 31 decembrie, al-Burkhan a promis că va organiza alegeri libere şi corecte pentru „a proteja ţara de alunecarea în haos şi ruină”.
Din 25 octombrie, protestele au continuat în Sudan în legătură cu adoptarea unor măsuri excepţionale, în primul rând prin introducerea stării de urgenţă şi dizolvarea Consiliului Suveran şi a guvernului după arestarea unui număr de oficiali şi politicieni de rang înalt.

Criză politică în Sudan
În noaptea de 25 octombrie, prim-ministrul Hamduk a fost arestat de armată împreună cu un grup de miniştri, oficiali şi lideri de partid. Al-Burkhan a dizolvat cele mai înalte autorităţi şi a introdus starea de urgenţă în ţară, suspendând şi o serie de articole din declaraţia constituţională, care a determinat cadrul perioadei de tranziţie în ţară şi relaţia dintre autorităţile militare şi civile. Ulterior, Hamduk a fost eliberat şi, după cum a explicat al-Burkhan reporterilor, el nu a fost arestat, dar din motive de siguranţă personală a fost ţinut ceva timp în casa liderului ţării ca oaspete. Armata consideră evenimentele care au avut loc nu ca o lovitură de stat militară, ci ca o intervenţie operaţională pentru a evita un război civil.
Consiliul Suveran reînnoit a fost format pe 11 noiembrie prin decretul lui al-Burkhan. Compoziţia sa a fost stabilită în urma unor negocieri între reprezentanţii forţelor militare şi civile. În calitate de adjunct al său, al-Burkhan l-a shimbat pe comandantul aşa-numitelor Forţe de Reacţie Rapidă (sau de sprijin operaţional, forţe speciale), care sunt subordonate Serviciului Naţional de Securitate şi Informaţii al Forţelor Armate (AF) din Sudan cu Mohammed Hamdan Daklo (Hamidti). Consiliul Suveran ar trebui să fie compus din 14 persoane: opt reprezentanţi ai armatei şi şase civili.
La sfârşitul lunii noiembrie, demis din funcţie, Hamduk a condus din nou guvernul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite