VIDEO Ninsorile, gerul şi furtunile şi inundaţiile au dat peste cap Europa şi America

VIDEO Ninsorile, gerul şi furtunile şi inundaţiile au dat peste cap Europa şi America

Vreme la extreme în lume: mii de oameni blocaţi în maşini pe o autostradă din Spania, din cauza ninsorii, inundaţiile ameninţă mai multe oraşe europene, iar în SUA, după gerul năprasnic, se anunţă noi căderi de zăpadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

După furtuna Eleanor, cea de-a patra în acest anotimp care s-a abatut asupra Europei occidentale, cu rafale de vânt de până la 160 de km/h, statele europene sunt răvăşute de alte anomalii climatice.
 
Ploile puternice au adus inundaţii oraşe din Franţa, Germania şi Rusia, iar Spania se confruntă cu furtuni de zăpadă şi temperaturi anormal de scăzute.
 
În Europa de sud-est încă se înregistrează temperaturi mult prea ridicate pentru această perioadă a anului, între 10 şi 19 grade Celsius, ziua, specifice în general lunii martie. 
 
În timp ce cel puţin cincisprezece departamente franceze codul portocaliu era încă în vigoare după trecerea furtunii Eleanor, apa din câteva râuri din Germania a atins deja nivelul critic.

Inundaţii în Germania şi Rusia
 
În Düsseldorf, autorităţile au pregătit 40.000 de saci de nisip pentru a consolida malurile Rinului. Transportul navelor în Renania de Nord-Westfalia este complet întrerupt.
 
Situaţia rămâne dificilă şi pe Dunăre, Moselle şi Saarland. Moselle este în prezent închis circulaţiei navelor. Creşterea nivelului apei în vestul Germaniei a fost cauzată de ciclonul Burglind, care a fost urmat de rafale puternice de vânt şi de ploi. Conform meteorologilor, situaţia se va schimba doar în săptămâna următoare.
 
Oraşul rusesc Sankt-Petersburg este, de asemenea, ameninţat de inundaţii. Barajele au fost închise duminică, potrivit informaţiilor. 
 
Ninsori masive în Spania
 
În Spania, mii de maşini au fost blocate pe autostrada dintre Madrid şi oraşul Segovia după o furtună puternică de zăpadă. Aproximativ 4.000 de şoferi care se întorceau din vacanţă au rămas blocaţi pentru o noapte, armata fiind trimisă să-i salveze. Ninsorile au cuprins şi alte zone, iar meteorologii au emis alertă de ninsoare pentru 37 de regiuni ale Spaniei.
 
Din fericire, nu a fost raportată nicio victimă. În regiunea Alicante, o ploaie torenţială, însoţită de grindină, a inundat mai multe drumuri.
 
Temperaturile glaciare au bătut recordurile duminică în nord-estul Statelor Unite, însă prognozele meteorologice prevăd temperaturi mai blânde în această săptămână.  În statul american New Hampshire, temperatura pe Muntele Washington ( 1.917 m) a scăzut până la -38 grade Celsius, însă din cauza vântului puternic, temperatura resimţită era de -69 grade Celsius, a transmis Serviciul american de meteorologie. Din cauza gerului, 22 de persoane au murit. În plus, trei rechini au fost găsiţi morţi şi îngheţaţi săptămâna trecută pe plajele din peninsula Cape Cod, statul Massachusetts. 
 
 
Rechinii „ar fi murit din cauza unui atac de cord cauzat de şocul termic”, probabil, după ce au fost paralizaţi de frig, potrivit organizaţiei de conservare a rechinilor albi din Oceanul Atlantic (Atlantic White Shark Conservancy). Un elan care a rămas blocat în zăpadă, acoperit de un strat de omăt cu grosimea de 1,8 metri, a fost salvat pe insula Terranova de un grup de canadieni.  A fost atât de frig că până şi ţestoasele din Florida au început să îngheţe în ocean, iar în New Jersey, o cascadă de 23 de metri înălţime a îngheţat.

Duminică, termometrul a înregistrat o temperatură scăzută de -15 grade Celsius la aeroportul JFK din New York, unde domnea haosul de sâmbătă din cauza multiple anulări şi întârzieri de zbor. „Temperaturile de îngheţ continuă să provoace defecţiuni ale echipamentelor şi să încetinească operaţiunile“, a declarat responsabilii aeroportului. Terminalul 4 a fost parţial inundat duminică după ce o conductă s-a spart. Pentru săptămâna aceasta sunt prognozate creşteri de temeperaturi, dar aceasta va fi însoţită de noi căderi de zăpadă. 
 
Gerul şi zăpada au afectat recoltele în China
 
Preţurile la fructe şi legume au crescut în oraşele mari din centrul şi nordul Chinei după ce condiţiile meteorologice extreme au afectat grav recoltele şi au forţat autorităţile să închidă mai multe drumuri, potrivit Reuters.
 
Mai multe părţi din autostrăzile care conectează provinciile Henan, Shanxi, Shandon, Anhui şi Jiangsu au fost blocate. În provincia nordică Shanxi, serele pentru legume s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii.
 
„Peste 18.210 hectare de pomi fructiferi, plantaţii de ceai şi sere cu legume au fost afectate de ploile reci şi de zăpadă”, a transmis Ministerul Agriculturii, adăugând că se va întârzia începerea însămânţării grâului din cauza temperaturilor scăzute.
 
Radioul de stat a anunţat că preţurile unor legume precum varza şi salata s-au dublat în ultima săptămână în regiunea estică Anhui. China avertizează că un nou val de viscole va lovi regiunile nordice, centrale şi estice.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: