NATO acuză Rusia de sumbinarea eforturilor de pace în Siria. Armata lui Assad a mai cucerit o localitate, în timp ce zeci de mii de sirieni fug din Alep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul jihadiştilor din cadrul reţelei teroriste Statul Islamic (SI) a scăzut în Irak şi Siria, unde coaliţia internaţională anti-SI şi-a intensificat atacurile aeriene, dar s-a dublat în Libia, o ţară din nordul Africii afectată de haos. Pe de altă parte, luptele continuă în Siria, subminând negocierile de la Geneva. În acest context, zeci de mii de persoane fug din Alep, iar NATO acuză Rusia de subminarea eforturilor de pace.

SUA estimează că în prezent există între 19.000 şi 25.000 de combatanţi ai Statului Islamic în Siria şi Irak, faţă de 33.000, câţi erau aceştia în perioada de vârf. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, susţine că scăderea se explică prin eforturile militare la sol ale partenerilor, campania militară aeriană condusă de SUA şi eforturile de a împiedica recrutarea combatanţilor străini, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Gruparea Statul Islamic are mai multe dificultăţi decât până acum în a-şi întări rândurile. Devine din ce în ce mai greu pentru combatanţii străini să se deplaseze în Siria şi mulţi dintre ei se îndreaptă, în consecinţă, spre Libia“, a subliniat el.

Potrivit administraţiei americane, Statul Islamic ar avea în prezent  „5.000 de combatanţi“ în Libia. Precedentele estimări ale autorităţilor americane evaluau la 2-3.000 numărul combatanţilor jihadişti din această ţară din nordul Africii afectată de haos după înlăturarea de la putere a lui Muammar al-Gaddafi în 2011. Statul Islamic a reuşit să cucerească oraşul Sirt, la 450 de kilometri est de Tripoli, şi împrejurimile sale.

„Vom continua să supraveghem cum evoluează ameninţarea în Libia şi vom continua să fim gata de acţiune“, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Administraţia americană a prezentat aceste informaţii cu câteva zile înainte de reuniunea miniştrilor Apărării din coaliţia anti-SI, care va avea loc la Bruxelles.

Douăzeci şi şase de ţări angajate împotriva jihadiştilor din SI şi Guvernul irakian urmează să treacă în revistă campania militară şi să discute asupra intensificării ei.

În paralel, Consiliul prezidenţial libian a început joi în Maroc discuţii pentru crearea unui nou guvern, în cadrul unui acord politic semnat sub egida ONU.

Armata lui Bashar al-Assad a cucerit oraşul Ataman

Luptele continuă în Siria. Recent, forţele guvernamentale siriene şi combatanţii aliaţi au cucerit localitatea Ataman, situată în apropiere de oraşul Daraa, în sudul Siriei, consolidând victoriile obţinute săptămâna trecută în regiune, au anunţat televiziunea mişcării Hezbollah, Al-Manar, şi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citate vineri de agenţia Reuters.

Rebelii au cucerit oraşul Ataman la o zi după ce avioane militare ruseşti au efectuat atacuri în provincia Daraa, precizează OSDO.

Pe de altă parte, armata regimului de la Damasc şi aliaţii săi, printre care se numără şi mişcarea libaneză Hezbollah, au înregistrat în ultimele zile progrese semnificative împotriva insurgenţilor în provincia nordică Alep.

Mii de sirieni fug din Alep

Lansată luni, ofensiva din Alep a armatei siriene  a determinat aproape 40.000 de civili din regiune să-şi părăsească locuinţele, potrivit OSDO. Dintre ei, mai multe mii se află fără adăpost în nordul Siriei, îndeosebi aproape de frontiera cu Turcia, transmite agenţia AFP, citată de Agerpres.

„Între 60.000 şi 70.000 de persoane s-ar putea să se refugieze în Turcia după ce au fugit din calea ofensivei regimului'“, a avertizat premierul turc, Ahmet Davutoglu, al cărui guvern se opune regimului lui Bashar al-Assad. Alarmat din cauza numărului mare de refugiaţi care se îndreaptă spre Turcia, Davutoglu i-a acuzat pe „complicii lui Bashar Al-Assad“ că sunt „la fel de vinovaţi de crime de război“, referindu-se la Moscova.

Atacurile aeriene ruse de joi - 130, potrivit OSDO - s-au soldat cu cel puţin 21 de morţi în rândul civililor, inclusiv trei copii, în cartierele rebele din Alep, a precizat OSDO, cu sediul la Londra.

SUA le-au cerut din nou ruşilor să-şi înceteze bombardamentele, care, în opinia Washingtonului, îi vizează pe rebeli, şi nu pe jihadiştii din SI, care controlează vaste teritorii în Siria.

„Asistăm la mesaje disonante“ venite din partea Moscovei, declara purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby. Ruşii, în timp ce dau asigurări că acţionează în direcţia unei soluţii diplomatice, îşi continuă bombardamentele împotriva unor grupări ale opoziţiei şi a civililor. Kirby criticase miercuri atacurile aeriene ruseşti împotriva oraşului Alep, care ar fi provocat „în parte“ eşecul discuţiilor intersiriene indirecte - abia demarate - la Geneva.

Armata rusă a anunţat la rândul său că are „motive serioase“ să creadă că Ankara pregăteşte „o intervenţie militară“ în Siria. Ea a menţionat în acest sens concentrarea de oameni şi materiale la frontieră, precum şi interzicerea de către Ankara a survolării teritoriului turc de către un avion rusesc de recunoaştere. Avioanele ruseşti au bombardat 875 de „ţinte teroriste“ în ultimele trei zile, îndeosebi în regiunea Alep, potrivit Moscovei.

Reuniune la Consiliul de Securitate al ONU

În acest context tensionat, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni vineri pentru a discuta pe tema escaladării situaţiei din Siria, informează AFP.

Vineri, mediatorul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, îi va informa, printre altele, pe ambasadorii celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate în privinţa deciziei sale de a suspenda până la 25 februarie negocierile de pace de la Geneva dintre putere şi opoziţie, fapt ce a provocat decepţie în legătură cu puţinele speranţe privind conturarea unei soluţii politice.

Alep, vechea capitală economică a ţării, este din 2012 un loc forte al rebelilor, care controlează estul oraşului, în timp ce cartierele din vest sunt sub controlul regimului. Rebelii se află acum într-o situaţie extrem de dificilă, deoarece forţele guvernamentale au reuşit să le taie principala rută de aprovizionare până în Turcia. Dacă armata avansează spre Alep, „asediul va fi total“, potrivit directorului OSDO, Rami Abdel Rahman.

NATO acuză Rusia de „subminarea“ eforturilor de pace în Siria

Vineri, secretarul general al NATO a declarat, la Amsterdam, că atacurile aeriene intensive ale Rusiei în Siria, vizând forţele rebele, „subminează“ eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice la răzoiului civil, relatează AFP online, potrivit Mediafax.

„Ceea ce am văzut este că atacuri aeriene ruse intense, vizând în principal grupări ale opoziţiei în Siria, subminează eforturile în vederea găsirii unei soluţii politice la conflict“, a declarat Stoltenberg la sosirea la Amsterdam, la o reuniune cu miniştri ai Apărării din state membre UE.

El a declarat că atacurile aeriene şi consolidarea poziţiilor militare ale Moscovei în Siria şi în estul Mediteranei reprezintă o provocare la adresa alianţei antijihadiste conduse de către Statele Unite şi în special la adresa Turciei, o ţară membră NATO, al cărei spaţiu aerian a fost încălcat de avioane ruse.

„Prezenţa (şi) activitatea aeriană ruse, sporite, în Siria se află, de asemenea, la originea unor tensiuni tot mai puternice şi încălcării spaţiului aerian turc. Acest lucru creează riscuri, creşte tensiunile şi este, desigur, o provocare la adresa NATO“, a subliniat Stoltenberg.

Turcia a doborât un bombardier rus în apropiere de frontiera cu Siria, la sfârşitul lui noiembrie, iar de atunci cele două părţi s-au angajat într-un adevărat „război“ al declaraţiilor.

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO susţine ferm eforturile în vederea încetării războiului din Siria, soldat cu peste 260.000 de morţi şi deplasarea a jumătate din populaţia ţării, care a alimentat cea mai gravă criză a migraţiei cu care se confruntă Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite