Turiştii iau cu asalt muntele sacru Uluru în ultima zi în care ascensiunea mai e permisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum începând de sâmbătă intră în vigoare interdicţia de a mai urca pe uriaşul monolit australian de Uluru, considerat munte sacru de populaţia băştinaşă, mulţimi întregi de turişti sunt aşteptate să ia cu asalt stânca roşie, vineri, în ultima zi de acces, relatează BBC.

Înalt de 348 de metri, muntele roşu este considerat sacru de către populaţia băştinaşă Anangu care veghează asupra lui, dar ale cărei eforturi de a ţine turiştii departe de el nu au fost mereu încununate de succes. 

Doar aproximativ un sfert dintre vizitatori s-au căţărat pe stâncă în 2017, când a fost anunţată interzicerea ascensiunii, însă în ultimele săptămâni şiruri de turişti s-au grăbit să se urce pe munte pentru ultima oară. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu şiruri de turişti urcând pe Uluru, ceea ce i-a făcut pe unii să facă comparaţii cu cozile masive de pe Everest.

Un turist a postat un clip cu coada uriaşă de oameni care aşteptau să urce pe munte cu o zi înainte de închiderea muntelui pentru ascensiuni.

În 2017, consiliul de administraţie al Parcului Naţional Uluru-Kata Tjuta a votat în unanimitate pentru interzicerea ascensiunii pe munte invocând semnificaţia spirituală a locului.

Rameth Thomas, un băştinaş Anangu a declarat pentru BBC că Uluru este „un loc sfânt, e ca biserica noastră”, dar că „oamenii din întreaga lume vin aici şi urcă pe el, pur şi simplu. Fără niciun pic de respect”.

Imagine indisponibilă

FOTO EPA-EFE

Deşi la baza muntelui sunt amenajate plăcuţe în sensul de a nu se urca pe munte, unii turişti le ignoră. O turistă din Queensland spune că se caţără pe munte „din cauza ego-ului meu, de asta vreau să mă sui pe el. Am două proteze de genunchi şi vreau să văd dacă sunt în stare”.

Localnicii spun că vizitatorii lasă în urma lor gunoi şi campează ilegal în apropierea lui Uluru, cunoscut odinioară ca stânca Ayers.

Din anii 1950, zeci de oameni au murit urcând pe muntele abrupt  în accidente, din cauza deshidratării sau a căldurii excesive, vara temperaturile  atingând 47 de grade Celsius.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite