Manifestaţii din cauza crizei apei în Iran. Ayatollahul Ali Khamenei, contestat în stradă: „Moarte dictatorului”

Manifestaţii din cauza crizei apei în Iran. Ayatollahul Ali Khamenei, contestat în stradă: „Moarte dictatorului”

Isfahan: Criza apei a scos oamenii în stradă FOTO iranintl.com

Manifestaţii au izbucnit în cursul nopţii de joi spre vineri în sud-vestul Iranului, afectat de penurie de apă în contextul celei mai grave secete din ultimii 50 de ani în regiune, transmite presa locală, citată de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Presa locală a publicat filmuleţe cu manifestanţi care au dat foc unor pneuri pentru a bloca un drum şi cu o intervenţie a  forţele de ordine pentru a dispersa mulţimea. S-au auzit focuri de armă, potrivit Reuters, car precizează totodată că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea acestor filmuleţe.

„Televiziunea publică ar trebui să relateze ce spunem şi să arate imagini cu bivoli care au pierit din cauza lipsei de apă”, a declarat un manifestant în etate într-un filmuleţ difuzat de site-ul regional de ştiri Asrejonoob.

În mai, ministrul iranian al Energiei, Reza Ardakanian, a avertizat în privinţa penuriei de apă din cursul verii, afirmând că acest an se anunţă a fi „cel mai secetos din ultima jumătate de secol”.

Penuria de apă a provocat săptămâna trecută pene de curent urmate de manifestaţii în mai multe oraşe. Unii iraniene şi-au exprimat furia inclusiv faţă de ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, scandând „Moarte dictatorului” şi „Moarte lui Khamenei”.

Mii de angajaţi din sectorul energetic iranian au manifestat de asemenea în cursul ultimelor săptămâni pentru reclama creşteri salariale şi ameliorarea condiţiilor de muncă.

Economia iraniană s-a prăbuşit sub efectul sancţiunilor americane şi pandemiei de COVID-19, notează Reuters.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările