Update (11:12): din păcate, după cum mă temeam, Armata Turcă, dezbinată în urma epurărilor şi îndoctrinării politico-religioase masive la care a fost supusă în ultimii 10-11 ani, nu a putut să-l dea jos pe sultanul Erdogan. Ne paşte o domnie pe viaţă şi eventual o dinastie Erdogan...o să vină vremuri grele, Erdogan de abia aştepta un pretext pentru a suprima si bruma de libertăţi civile care au supravieţuit regimului lui. Singură, fără sprijinul Armatei şi al unui Occident anesteziat, corupt şi incapabil să priceapă ce i se întâmplă, firava societate civilă din Turcia nu va reuşi niciodată să readucă ţara pe calea democraţiei, de pe care a fost deturnată în fapt încă din 2003 (aşa cum era ea până atunci, era o democraţie multi-partinică, nu o farsă, ca azi). Dacă într-o ţară-imperiu ca Rusia nu se poate face nimic, în Turcia, ţară-cheie în Orientul mijlociu, membră NATO de 64 de ani, m-aş fi aşteptat la altceva, în naivitatea mea...
 
Printre cei care sfidează cu neobrăzare Occidentul se numără şi Recep Tayyip Erdoğan, acest veritabil Putin otoman, un politician cu un tupeu "maxim", ce a pus treptat stăpânire pe Turcia într-un mod de neimaginat în anii '60-'90, pe vremea când Armata, condusă de un corp ofiţeresc superior şcolit la West Point sau în alte academii de acest gen, era garantul statului laic şi al alinierii Turciei la valorile democraţiei occidentale (cel puţin teoretic). Nimic nu-l mai satură pe Erdogan, nimic nu mai mişcă în Turcia de azi (de ieri, sper!) fără voia lui, de ani buni încoace! 
 
Bazându-se pe electoratul mai slăbuţ la minte şi la carte, fundamentalistul nostru îmbrăcat în blană de oaie (la început; apoi nici măcar...) a acaparat, pas cu pas, fiecare poziţie de putere, a instaurat un rar întâlnit regim autocratic, o parodie de democraţie, după clasicul şi universalul slogan "cine nu e cu noi, e împotriva noastră!".
 
Dumnezeu (sau Allah, tot aia) să te ferească să fii intelectual liberal, sau simplu adept al libertăţii de opinie în Turcia de azi (de ieri, sper!)! Sub spoiala de bunăstare şi progres economic, se ascunde o cruntă dictatură, un regim terorist (intern, cel puţin), ros de adânci ambiţii de putere regională, sabotor cert al păcii din Siria (şi nu numai!), un duşman al tuturor drepturilor omului şi al libertăţilor occidentale!
 
Armata turcă, fundamental modelată după standardele NATO, după aderarea istorică din 1952, a jucat rolul de unic paznic, dacă nu al unei (imposibile) democraţii liberale, în accepţiunea noastră a notiunii, cel puţin al statului secular turc, fondat de marele Mustafa Kemal Atatürk. În mod limpede, din 2003 încoace Erdogan nu face altceva (în privinţa Armatei) decât să o epureze de toţi ofiţerii susceptibili că ar simpatiza cu Occidentul! 
 
Au mai existat alte trei lovituri militare de stat după 1960, dar după fiecare dintre ele, la momentul potrivit, Armata s-a retras, permiţând evoluţia democratică a Turcie, respectând "testamentul" părintelui fondator. Ultima lovitură militară de stat a fost dată în 1980 de către generalul Evren, iar în 1983 Armata a asigurat revenirea la democraţie. Evoluţie curmată odată cu venirea în 2003 la putere a lui Erdogan, singurul dictator (de facto) dintr-o ţară NATO! 
 
Dacă America şi Marile Puteri nu sprijină acum (cum se poate) această benefică lovitură de stat menită să scoată Turcia dintr-o tristă involuţie istorică, Occidentul merită să fie măcelărit la el acasă! Turcia e cheia rezolvării crizei din Orientul Mijlociu. Cu tandemul Erdogan-Obama la putere, rezolvarea acesteia s-a dovedit a fi "peste poate"!
 
Unde sunteţi voi, Kennedy & Nixon Doamne?!  (Pentru cei mai tineri, presedintele J.F.Kennedy a început războiul din Vietnam, iar Richard Nixon, cu mâna un pic cam durei Armate Chiliene -ca orice armată- condusă de generalul Pinochet, l-a dat jos pe Salvador Allende, "preşedintele ales democratic" -ironic, dar trist...- al Republicii Chile... Şi foarte bine au făcut!) 
 
Să nu uităm nicio clipă un fapt esenţial, şi noi facem parte din Occident! 

Postfaţă (21:20)
Cu toate că nu e obişnuită publicarea unei postfeţe, natura subiectului, evoluţiile şi comentariile interesante, mă determină să completez materialul.

Un preopinent îmi spune că Erdogan a fost salvat de către civilii turci care-şi aduc aminte de ororile militarilor, că Erdogan înseamnă stabilitate, a fost ales liber şi doreşte binele ţării. 

 "Civilii turci care-şi aduc aminte..."...îşi aduc oare aminte cei care au ieşit pe străzi azi, la chemarea lui Erdogan, de începutul anilor '80?! Mă îndoiesc. Eu cred că militarii au fost mai degrabă contracaraţi de turmele de islamişti care-i suflă-n pânze lui Erdogan, ajutându-l să ajungă ceea ce este de fapt deja, conducător absolut şi pe viaţă al Turciei!

Care alegeri libere, cele în care se bagă pumnul în gura presei libere, cât a mai rămas din ea, iar opoziţia este decimată, persecutată, intimidată şi/sau şantajată?! 

Nu cred că societatea civilă, călcată în picioare de regimul Erdogan cu fiecare ocazie, i-a sărit acestuia şi regimului lui în apărare!
Nu cred ca Armata, dacă era unită, ca odinioară, şi nu dezbinată şi infiltrată de oamenii lui Erdogan, putea fi oprită de mulţimea de pe străzi, cu mâinile goale! Aşa ceva se întâmplă doar la televizor...

Cred că orice politician care confiscă o ţară, interpretând în favoarea lui regulile democraţiei, este duşmanul acelei ţări! După logica preopinentului meu, nici Ceauşescu nu era duşmanul României, nu-i aşa?
Stabilitate şi progres economic există (deocamdată) şi în China, mai ceva, de pildă, dar nu cred că e un model de admirat de către cineva care iubeşte democraţia autentică.

Armata turcă era garantul statului laic, islamismul a fost adus în Turcia de Erdogan şi de partidul sau, nu preluarea temporară a puterii (a patra oară în 56 de ani), în scopul revenirii la statul secular întemeiat de  Atatürk, ar fi adus în Turcia pericolul fundamentalismului, ci tocmai regimul Erdogan face sistematic şi organizat acest lucru, de 12-13 ani încoace, şi să vedeţi ce-o să mai facă de aici încolo...! 
Faptul că a reuşit să distrugă şi spiritul kemalist secular al armatei, după cum se pare, e încă o porcărie făcută de "patriotul" Erdogan! 

Scriind acest articol, îmi asum situaţia de a NU MAI PUTEA CĂLĂTORI ÎN TURCIA, mult timp, poate niciodată! N-aţi crede probabil, dar aşa funcţiona şi până acum "democraţia turcă", iar în viitor va fi mult mai rău. 
Bloggerii „adevarul.ro” au libertatea de a-şi publica singuri textele pe site-ul adevarul.ro, astfel că intervenţia editorilor asupra acestor articole este una care să se încadreze în termenii şi condiţiile stabilite de comun acord şi care să respecte Articolul 30 din Constituţia României. Cu toate că „Adevărul” încurajează dialogul, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului.