INFOGRAFIE Jihadiştii vor să-i alunge pe investitorii străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul gazier de la In Amenas FOTO Reouers
Complexul gazier de la In Amenas FOTO Reouers

Atacul de miercuri de la zăcământul de gaz din Algeria urmat de o spectaculoasă luare de ostatici a provocat panică în rândul investitorilor străini, mai ales că nu este prima oară când jihadiştii din Africa au dat atacuri asupra unor obiective industriale, mai ales exploataţii petroliere, dar şi răpiri ale unor cetăţeni occidentali pentru recompensă.


Sub pretextul că firmele occidentale ar exploata bunurile populaţiei locale, îşi justifică atacurile, deşi de aceste investiţii depind locurile de muncă ale multor localnici. După evenimentele din ultimele zile, în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi occidentali, investitorii ar putea fi tentaţi să se retragă sau în orice caz să-şi reducă activităţile în Algeria.

Întregul Sahel este în fapt în centrul atenţiei, zona fiind împânzită de ani buni de combatanţi islamişti.
În această regiune extreme de bogată în hidrocarburi, cele mai multe firme prezente în Algeria şi în Sahel sunt cele  energetice, de construcţii, de transporturi şi servicii. Circa 20 din firmele străine din sectorul ţiţeiului operează în prezent în Algeria alături de compania naţională Sonatrach, notează RFI.

CEPSA ŞI BP ÎŞI EVACUEAZĂ PERSONALUL DIN ZONĂ

Printre ele şi britanicul BP – ţinta atacului de acum două zile alături de firma franceză de servicii CIS Catering – italianul ENI, spaniolii Repsol şi Cepsa. Doar Cepsa şi BP au anunţat că-şi evacuează personalul din ţară. Tot din domeniul energetic, activează în Algeria şi în alte state africane bogate în hidrocarburi firme chinezeşti şi gigantul rus Rosneft.

Companiile Vinci şi Areva au deja de doi ani patru salariaţi francezi ţinuţi ostatici de rebelii din Niger.
Gigantul francez Total, pe lângă afacerile din Algeria deţine şi vreo 40 de benzinării în Mali şi o serie de activităţi de explorare în Mauritania. Grupul de servicii petroliere Technip, fabricantul de ciment Lafarge şi grupul de materiale militare Thales au şi ei angajaţi expatriaţi în zona nord-africană.  În sectorul distribuţiei, dacă firma Carrefour a părăsit Algeria acum mai bine de trei ani, concurentul său Casino exploatează mai multe magazine în Niger şi Burkina Faso.

grafic algeria
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite