Japonia, la un pas de catastrofa nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O a doua explozie controlată s-a produs la centrala Fukushima, de data aceasta la reactorul nr. 3. Deflagraţia a avariat şi reactorul nr. 2. Oficialii pleacă de la prezumţia topirii parţiale a miezului nuclear în reactoarele 1 şi 3, dar nu pot verifica acest lucru din cauza temperaturii prea mari.

Reactorul nr. 3 al centralei nucleare Fukushima ­Daiichi a explodat ieri, aceasta fiind a doua explozie, după cea produsă sâmbătă la reactorul nr.1. Probleme au apărut ieri şi la reactorul nr.2, care şi-a pierdut capacitatea de răcire. "Credem că explozia de la reactorul nr. 3 a scos din funcţiune sistemul de răcire de la reactorul nr.2", a declarat secretarul şef al guvernului japonez, Yukio Edano. Nivelul apei scădea aseară, iar presiunea creştea în reactorul nr.2, aşa că oficialii au început pomparea de apă de mare şi bor şi în acel reactor, în timp ce aceeaşi metodă se aplica deja reactoarelor 1 şi 3. Este o încercare disperată de a răci barele de combustibil şi de a preveni topirea completă a acestora, care ar duce la scurgerea masivă de radiaţii. Explozia de ieri a rănit 11 oameni, a spulberat acoperişul şi pereţii clădirii în care se află reactorul nr.3 şi a eliberat un nor de fum alb. Potrivit oficialilor, nu a afectat însă reactorul şi nu a dus la o scurgere masivă de radiaţii. 

Populaţia este panicată

Oficialii japonezi au spus că lucrează pe baza prezumţiei că ar putea exista o topire parţială în reactoarele 1 şi 3. Autorităţile nu au reuşit încă să confirme acest lucru, deoarece temperatura e prea mare în interiorul reatoarelor, ceea ce face imposibile verificările. Centrala Fukushima Daiichi, situată în nord-estul Japoniei, la 65 de kilometri de oraşul Sendai, are şase reactoare. După explozia de ieri, autorităţile au ordonat ca cei circa 500 de locuitori  rămaşi pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei să rămână în case. Circa 200.000 de oameni au fost evacuaţi din zonă în weekend. Cu toate asigurările oficialilor, oamenii se tem de contaminare, chiar şi în afara zonei evacuate, potrivit corespondenţilor de presă.

Navele SUA, repoziţionate

Niveluri mici de radiaţii au fost detectate la 150 de kilometri de centrală, potrivit Marinei SUA, care, din această cauză, şi-a repoziţionat navele şi avioanele. Marina a comunicat totuşi că doza maximă potenţială de radiaţii pe care a asimilat-o personalul său este "mai mică decât cantitatea de energie primită într-o lună din surse naturale, precum soare, sol sau pietre". Oficialii japonezi au comunicat că nivelul radiaţiei în jurul centralei rămâne ridicat, măsurătorile arătând, ieri, între 650 şi 751 de microsievert-uri, peste limita legală. Pentru comparaţie, omul este expus într-un an la circa 1.000 de microsievert-uri. 

Cei mai mulţi experţi nu se aşteaptă la o criză de genul celei de la Cernobîl, din 1986, care a ucis pe loc 32 de oameni şi, în timp, alţi 4.000, care s-au îmbolnăvit de cancer.  Oficialii încearcă să prevină topirea totală a combustibilului nuclear care ar putea duce la o scrugere masivă de radiaţii. Specialiştii spun că situaţia e fără precedent deoarece riscul provine pentru prima dată de la mai multe reactoare. Potrivit experţilor, evaluarea pagubelor produse reactoarelor ar putea dura mai mulţi ani, iar autorităţile s-ar putea să nu stabilească niciodată clar cantitatea de radiaţii emisă sau numărul celor care s-au îmbolnăvit din cauza ei.

Stephanie Cooke, editorul revistei "Nuclear Intelligence" a Comunităţii de Energie Atomică din SUA, a declarat pentru CNN că nu e convinsă că japonezii ţin situaţia sub control. "Cu cât insistă mai mult că ţin lucrurile sub control, cu atât mai mult simt că lucrurile le scapă de sub control", a spus ea. Situaţia, pe care premierul Naoto Kan a numit-o "cea mai grea şi mai dificilă criză  prin care trece Japonia" după al Doilea Război Mondial, are repercusiuni naţionale şi globale, influenţând dezbaterea privind pericolele energiei nucleare. India a anunţat că verifică siguranţa tuturor centralelor sale nucleare pentru a stabili dacă rezistă unor catastrofe naturale precum cutremure sau tsunamiuri. Oficialii chinezi au anunţat că Beijingul „are multe de învăţat din accidentul petrecut în Japonia", dar nu va renunţa la construirea celor 28 de reactoare prevăzute în planul cincinal 2011-2015.

Trei angajaţi ai centralei sunt bolnavi

Trei angajaţi ai centralei nucleare de la Fukushima au simptome de iradiere, scrie „New York Times". Experţii spun însă că ei au fost expuşi unei cantităţi mari de radiaţii în interiorul uzinei şi că riscul pentru public rămâne mic, deocamdată. David J. Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radioologice de la Universitatea Columbia spune că nivelul de radiaţii măsurat în afara centralei nucleare nu e atât de mare încât să provoace simptome. „Consecinţele medicale depind de cantitatea de radiaţii şi de durata expunerii", spune Brenner. Expunerea la un nivel mare de radiaţii proavoacă îmbolnăvirea şi ulterior decesul, după mai multe săptămâni. Potrivit lui Brenner, riscul potenţial pentru publicul din Japonia este expunerea la un nivel mic de radiaţii, care creşte riscul de cancer după mai mulţi ani. Copiii sunt mai vulnerabili decât adulţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite