Iranul refuză să renunţe la uraniul îmbogăţit, sfidând Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bushehr, prima centrală nucleară a Iranului
Bushehr, prima centrală nucleară a Iranului

Iranul refuză cererea Occidentului de a transporta în afara ţării o parte din uraniul îmbogăţit în centralele sale nucleare, potrivit declaraţiilor ministrului adjunct de Externe, în timp ce puterile internaţionale aşteaptă o soluţie din partea Teheranului pentru a soluţiona criza diplomatică din regiune.

Abbas Araqchi, ministru adjunct iranian de Externe,  a insistat că „expedierea  uraniului în afara graniţei reprezintă linia noastră roşie”, referindu-se la poziţia conducerii de la Teheran faţă de cererile puterilor occidentale.

Oficialul a spus duminică în cadrul unei emisiuni televizate că Iranul „nu va preda şi nici nu va suspenda uraniul îmbogăţit, sub nicio formă. Nu vom permite să părăsească ţara nici măcar un gram de uraniu ”.

Cu toate acestea, Araqchi a spus că Teheranul este dispus să negocieze forma, cantitatea şi nivelurile de îmbogăţire a uraniului.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a spus în numeroase rânduri că doreşte să rezolve disputa cu ţările străine şi să găsească o soluţie în următoarele trei până la şase luni. În plus, liderul iranian a promis că va oferi un plan de denuclearizare cu ocazia sesiunii de două zile de negocieri internaţionale la Geneva, care va debuta pe 15 octombrie.

Negociatorii străini au cerut Iranului să-şi suspende producţia şi să renunţe la depozitarea a 20% din uraniul îmbogăţit în centralele sale nucleare. Astfel, puterile internaţionale încearcă să împiedice Teheranul să dobândească arme nucleare.

Tot negociatorii străini au cerut Iranului să-şi închidă centrala nucleară  de la Fordo, în apropiere de oraşul Qom, în centrul ţării. Fabrica de la Fordo este deosebit de importantă pentru Iran, deoarece acolo are loc cea mai mare parte a procesului de îmbogăţire a uraniului.

Occidentul suspectează că Iranul s-a implicat în activitatea de îmbogăţire a uraniului pentru a obţine arme nucleare, însă Teheranul insistă că are doar scopuri paşnice. Cu toate acestea, ONU şi SUA au sancţionat Iranul impunându-i mai multe măsuri economice menite să constrângă oficialii ţării să se conformeze cerinţelor Occidentului.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite