Interviu fără precedent al fostului şef al Mossad: detalii despre furtul arhivei nucleare iraniene, asasinate şi alte operaţiuni secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mossad / Israel / FOTO Shutterstock
Mossad / Israel / FOTO Shutterstock

După ce tocmai s-a retras săptămâna trecută din fruntea Mossadului, fostul şef al spionajului israelian Yossi Cohen a oferit pentru o televiziune israeliană un interviu de senzaţie în care oferă mai multe detalii din operaţiunile Israelului împotriva Iranului.

În cadrul interviului acordat jurnalistei Ilan Dayan, Cohen discută în detaliu despre operaţiunea prin care Israelul a furat zeci de mii de documente cruciale pentru programul nuclear al Teheranului şi sugerează implicarea Mossadului, bănuită oricum de toată lumea, în asasinarea unui om de ştiinţă iranian de vârf şi în  sabotarea facilităţilor nucleare iraniene de la Natanz, relatează BBC, The Guardian şi Times of Israel.

În plus, Cohen atinge şi subiectul sensibil al relaţiei sale cu Benjamin Netanyahu, intervenţia publică a acestuia fiind considerată de mulţi analişti drept una atent calculată  mai ales pe plan intern. Mai exact, dezvăluirile  făcute de fostul şef al Mossadului tind să-l pună într-o lumină bună din punct de vedere al eforturilor depuse pentru securitatea naţională pe  premierul încă în funcţie al Israelului, Benjamin Netanyahu, care se pregăteşte să fie înlocuit după 12 ani în frunte executivului israelian.

Interviul vine la capătul unui mandat de cinci ani şi jumătate în frunte spionajului israelian în care s-a confruntat adesea cu controverse iscate de apropierea sa faţă de Netanyahu, diverse personaje influente din societatea israeliană şi mass media.

„Sunt conştient că plătesc un preţ pentru relaţiile mele apropiate cu Netanyahu şi că relaţia de încredere pe care o am cu premierul e foarte utilă pentru operaţiunile Mossadului şi dezvoltarea sa (n.red. - a serviciului de spionaj)”, a spus Cohen, adăugând: „Lucrez pentru cea mai înaltă menire. Nu lucrez pentru prim-ministru”.

Furtul arhivei programului nuclear al Iranului

Cohen a descris pe larg plănuirea şi executarea operaţiunii prin care agenţii Mossadului au furat zeci de mii de documente legate de programul nuclear iranian dintr-un depozit din Teheran în noaptea de 31 ianuarie 2018. Acesta povesteşte că a condus operaţiunea de la comandamentul central al Mossadului în Tel Aviv şi că serviciul de spionaj lucra deja de doi ani la plănuirea furtului.

„Am înţeles că depozitau în secretat informaţii despre programul nuclear - lucruri pe care noi nu le ştiam. Am decis că trebuie să vedem că ne plănuiesc iranienii şi le-am spus oamenilor mei să se pregătească să livreze acasă acest lucru”, a spus Cohen.

Interviul acordat de Cohen are o desfăşurare atipică, în cadrul căreia declaraţiile sale sunt intercalate cu vocea pe fundal a jurnalistei Ilan Dayan care oferă alte detalii, imposibil de verificat, despre operaţiunile discutate. Printre acestea se numără şi observaţia că în cadrul operaţiunii au fost implicaţi 20 de agenţi ai Mossadului, niciunul însă de naţionalitate israeliană.

În faza de pregătire a operaţiunii, Mossadul a construit o replică a depozitului şi a strâns informaţii despre containerele în care erau ţinute documente şi despre modul în care erau organizate. Cohen a explicat că erau conştienţi că vor avea cel mult şapte ore la dispoziţie după ce vor intra în depozit: „După aceea vor veni camioanele şi paznicii şi muncitorii şi nu vom putea să sărim garduri şi să trecem prin ziduri”.

Echipa de pe teren a neutralizat alarmele, a scos uşile depozitului şi ar fi deschis 32 de seifuri în care se aflau documentele. Dayan spune apoi că Mossadul a avut numeroase camioane cu rol de momeală pentru iranieni care au fost conduse în zona Teheranului pentru a ascunde singurul camion în care se aflau toate cele 50.000 de documente şi 163 de discuri pe care agenţii Mossadului le-au scos pe uscat din Iran.

Cohen nu a negat aceste informaţii prezentate de jurnalistă şi a explicat că iranieni ştiau de dimineaţă că depozitul fusese golit şi blocaseră toate punctele de ieşire din ţară. „Ştiam că ne vor urmări. Tocmai le luasem cele mai importante secrete”, a spus acesta. De teamă că agenţii nu vor reuşi să părăsească Iranul cu documentele, majoritatea au fost digitalizate rapid şi trimise în grabă la Tel Aviv.

Cohen a mai declarat că toţi agenţii implicaţi sunt în viaţă, doar că în unele cazuri a fost nevoie ca Mossadul să-i scoată definitiv din Iran.

Operaţiunea de la Natanz

Dacă despre furtul arhivelor iraniene Cohen a fost dispus să discute pe larg, în cazul altor subiecte s-a limitat la simple sugestii despre implicarea israeliană.

Dayan aminteşte că două explozii majore care au avut loc în 2020 la facilităţile nucleare iraniene au fost puse de media internaţională pe seama Mossadului şi susţine că „o cantitate uriaşă de explozibil” fusese introdusă direct în platforma de marmură utilizată pentru echilibrarea centrifugelor centralei nucleare.

„Omul responsabil de aceste explozii, devine tot mai clar, s-a asigurat să le furnizeze iranienilor fundaţiile de marmură pe care sunt puse aceste centrifuge. În timp ce instalau această fundaţie în complexul de la Natanz, nu aveau nici cea mai mică idee că deja conţinea o cantiate uriaşă de explozibil”, susţine Dayan.

    

Cohen s-a limitat la a spune că e foarte familiar cu diferitele centrale nucleare ale Iranului şi că, dacă se va arăta vreodată oportunitatea, o va lua pe Dayan în subteranul complexului de la Natanz, unde - spune Cohen - „centrifugele obişnuiau să se învârtă”. Remarca a dus la următoarea conversaţie între Cohen şi Dayan:

„Nu mai arată cum arătau?”, îl întreabă Dayan.

„Într-adevăr”, a spus Cohen.

„Doar dacă nu le-au reparat”, a remarcat Dayan.

„Nu mai arată cum obişnuiau să arate”, a insistat Cohen.

Cohen nu a confirmat, totuşi, în mod explicit responsabilitate israeliană pentru sabotajul de la Natanz.

Asasinarea lui Fakhrizadeh

În legătură cu Mohsen Fakhrizadeh, omul de ştiinţă considerat părinele programului nuclear iranian, asasinat lângă Teheran în noiembrie 2020, Cohen a declarat că acesta era supravegheat de Mossad de mai mulţi ani şi că agenţii serviciului au fost în apropierea sa înainte de luna noiembrie a anului trecut.

„Fakhrizadeh ne-a tulburat mai ales din punctul de vedere al ştiinţei, al cunoaşterii, al oamenilor de ştiinţă din programul militar nuclear al Iranului”, a spus Cohen, adăugând că din acest motiv „a fost o ţintă a serviciului de spionaj pentru mulţi ani”. 

Fostul şef al spionajului israelian nu a confirmat în mod explicit nici în acest caz implicarea israeliană, dar puţine persoane se mai îndoiesc de amprenta Mossadului asupra operaţiunii.

Întrebat ce crede despre cât de utilă este asasinarea unui inamic al Israelului, Cohen a răspuns: „Dacă omul constituie o capabilitate care pune în pericol cetăţenii Israelului, atunci trebui să nu mai existe”.

În unele cazuri, a mai remarcat acesta, Israelul le sugerează potenţialelor ţinte că dacă „sunt pregătite să-şi schimbe profesia”, atunci vor fi cruţate. 

„A înţeles cineva sugestia şi s-a făcut, să zicem, pianist?”, l-a întrebat Dayan.

Cohen a răspuns că există astfel de cazuri, care-i aduc foarte multă plăcere. Alţii, a remarcat acesta, n-au înţeles mesajul şi faptul că e o ofertă pe care n-o pot refuza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite