Haiti: Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi, după seism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După cutremur, multe ale clădiri sunt în pericol de a se prăbuşi
După cutremur, multe ale clădiri sunt în pericol de a se prăbuşi

Numeroşi angajaţi ai ONU sunt daţi dispăruţi în Haiti după puternicul seism care a distrus sediul misiunii de stabilizare a Naţiunilor Unite în această ţară (Minustah), a anunţat miercuri un responsabil al organizaţiei, transmite AFP.

'Pentru moment, numeroşi angajaţi sunt în continuare daţi dispăruţi', se arată într-un comunicat al şefului misiunii ONU de menţinere a păcii, Alain Leroy, care a adăugat ulterior, într-o conferinţă de presă, că nu dispune de niciun bilanţ al victimelor până în prezent.

Mai citiţi şi:

VIDEO Seism în Haiti: Trei milioane de oameni afectaţi

Situat în capitala Port-au-Prince, sediul Minustah 'a fost distrus', iar trupele misiunii încearcă să salveze persoanele prinse sub dărâmături, a spus Leroy. 'Nicio persoană nu a fost salvată încă', a adăugat el.

Edmond Mulet, şeful adjunct al misiunii de menţinere a păcii a ONU, a precizat că în clădirea misiunii din Haiti lucrează în mod normal între 200 şi 250 de persoane. Numărul angajaţilor aflaţi la momentul cutremurului la sediu ar putea fi totuşi mai mic, întrucât seismul a survenit la o oră când mai mulţi angajaţi îşi părăsiseră deja birourile.

Minustah mai dispune de o clădire, în apropiere de aeroport, care serveşte ca bază logistică şi care a fost de asemenea 'puţin avariată', a precizat Mulet.

Autorităţile haitiene nu au putut furniza imediat un bilanţ al morţilor şi răniţilor în urma puternicului seism cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, potrivit EFE, care s-a produs marţi, puţin înainte de ora locală 17 (22.00 GMT).

Minustah este staţionată pe insulă începând din iunie 2004 şi numără circa 11.000 de angajaţi, printre care 7.000 de soldaţi şi 2.000 de poliţişti, relatează Reuters. România se numără printre cele 40 de ţări care contribuie cu forţe de poliţie în Haiti, în cadrul Minustah.

'În acest moment, sunt extrem de îngrijorat pentru oamenii din Haiti, precum şi pentru întreg personalul ONU care este desfăşurat', a declarat la rândul său secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmiţând 'gândurile' sale haitienilor.

Mesaje de alertă au fost transmise diferitelor reprezentanţe din lume ale Biroului de Coordonare a Afacerilor Umanitare /OCHA/ al Naţiuniilor Unite, pentru a pregăti o amplă mobilizare a echipelor de salvare cu destinaţia Haiti, potrivit purtătoarei de cuvânt a OCHA, Stephanie Bunker.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite