Guvernul şi preşedintele Yemenului au fost înlăturaţi. SUA se tem de haos în regiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demisia preşedinetelui Abdu Rabbu Mansour Hadi a fost anunţată joi seară FOTO AP
Demisia preşedinetelui Abdu Rabbu Mansour Hadi a fost anunţată joi seară FOTO AP

Guvernul yemenit susţinut de SUA s-a prăbuşit joi noapte, lăsând ţara fără lider în timp ce se zbate să ţină la distanţă rebelii pro-Iran, numiţi Houthi, şi insurgenţii Al Qaeda, anunţă „Boston Globe“.

Demisia preşedintelui, a prim-ministrului şi a întregului Cabinet din Yemen a luat oficialii americani prin surprindere. Cea mai săracă ţară arabă va deveni un teren propice pentru gruparea teroristă Al-Qaeda din Peninsula Arabică (AQAP), care a revendicat atentate în Occident, inclusiv uciderile celor 12 oameni din redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo.

Demisia preşedinetelui Abdu Rabbu Mansour Hadi încheie Primăvara Arabă din Yemen, care a început cu alungarea fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh, în 2011, pe fondul unor proteste masive. Acum, Saleh, care în ultima vreme a devenit un aliat al rebelilor Houthi ce au dărâmat guvernul, pare că se va reîntoarce pe scena politică a Yemenului. 

„Ne uităm la o separare a ţării şi ne îndreptăm spre un proces de negociere de lungă durată, dar, de asemenea, ne putem îndrepta spre un posibil război“, spune Charles Schmitz, analist la Institutul Orientul Mijlociu şi expert în rebelii Houthis.

Diplomaţii americani, oficiali ai armatei şi analişti din contraterorism încearcă să-şi dea seama ce rezervă viitorul Yemenului. Un senior din Departamentul de Stat american a declarat joi seară că ambasada SUA din Sana îşi reduce personalul „ca răspuns al schimbării situaţiei politice şi ameninţărilor la adresa securităţii personalului“. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului, Jen Psaki a declarat că „în acest moment, nu ne aflăm în poziţia de a estima ce înseamnă demisia guvernului“.

Prioritatea noastră în Yemen rămâne efortul contraterorist, unde am vizat AQAP timp de ani întregi“, a declarat Psaki.

„Încă încercăm să analizăm evenimentele recente. E prea devreme să spunem ce înseamnă acest lucru pentru eforturile de combatere a terorismului. Din perspectivă militară, această luptă s-ar putea schimba, însă energia depusă va rămâne aceeaşi“, a spus şi amiralul John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.

Deşi rebelii Houthi, care se crede că sunt finanţaţi de Iran, sunt împotriva SUA, ei se opun foarte mult şi Al Qaedei. Houthis sunt o sectă musulmană şiită, în timp ce Al Qaeda luptă împotriva şiiţilor.

Houthis controlează capitala Yemenului, Sana, dar şi multe părţi din nordul ţării. Al Qaeda este foarte puternică în zonele tribale sunnite şi s-a folosit chiar de furia sunniţilor împotriva Houthi în recrutările pe care le face.

Căderea guvernului Hadi a început săptămâna trecută când Houthi au pus în scenă o lovitură de stat, înconjurând palatul prezidenţial şi, efectiv, ţinând preşedintele în arest la domiciliu. Luptele au izbucnit între Houthi şi suporterii lui Hadi, însă acestea au fost domolite de un acord la care s-a ajuns miercuri, în care Houthi trebuiau să se retragă, iar preşedintele să aprobe reforme guvernamentale solicitate de rebeli.

Deşi Houthi nu s-au retras şi aparent au renegat acordul de a-l elibera pe şeful de personal al preşedintelui pe care îl luaseră ostatic, Hadi şi suporterii lui spun că deveniseră un fel de marionete pentru forţele Houthi şi astfel s-au dat la o parte. Astfel, Houthi au preluat puterea în capitala Yemenului, conchide „Boston Globe“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite