FMI recunoaşte că a greşit reţeta cu Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional la Atena, Poul Thomsen, le recomandă acum grecilor mai puţină austeritate şi mai multă reformă.

Grecia trebuie să încetinească ritmul de reducere a deficitului bugetar şi să accelereze implementarea reformelor structurale, printre care s-ar putea număra scăderea salariului minim şi tăierea bonusurilor de sărbători în sectorul privat, a declarat şeful misiunii FMI în Grecia, Poul Thomsen.

Oficialul FMI a susţinut în ziarul „Kathimerini" reducerea salariului minim, măsură de care nici nu vor să audă sindicatele, pe motiv că 751 de euro brut pe lună, cât este acesta în Grecia,  este cu 35% mai mare decât cel din Portugalia şi cu 20% mai mare decât cel din Spania. Întrebat despre posibile erori ale FMI în Grecia, Thomsen a răspuns: „Chiar dacă mai sunt multe de făcut, Atena a făcut progrese".

Oficialul FMI a subliniat că înţelege disconfortul provocat grecilor, dar a respins criticile privind încetinirea creşterii economice sau acuzaţiile că ţara va fi incapabilă, în ritmul acesta, să se redreseze. „Trebuie să fim mai atenţi, trebuie să ne asigurăm că trimitem un mesaj echilibrat atunci când spunem că programul a deraiat", a spus el. „Reformele şi eforturile necesare pentru realizarea acestora şi-au pierdut dinamismul şi trebuie să-l regăsim", a adăugat Thomsen, care a recunoscut că este „îngrijorat" de agravarea recesunii, indusă de aceste măsuri. „Avem nevoie să încetinim ritmul consolidării fiscale şi să avansăm mult mai rapid în domeniul aplicării reformelor", a mai spus acesta.

Critici din toate părţile

Ţintă în ultimele zile a unor critici în presa greacă, care‑l prezintă drept inflexibil şi susţine că ar fi contestat în sânul Fondului din caza eşecului primului plan de salvare al Greciei, Thomsen a spus că lucrează în deplin acord cu colegii săi de la FMI.

Thomsen a mai declarat, pentru ziarul „Kathimerini", citat de Reuters, că cel de-al doilea acord de finanţare externă a Greciei, negociat de instituţiile financiare internaţionale, guvernul de la Atena şi creditorii privaţi ai statului elen, trebuie să se concentreze pe reforme rapide pentru a creşte competitivitatea economică. El a precizat că Grecia, Comisia Europeană şi FMI vor finaliza în câteva zile negocierile privind noul acord. Trimisul FMI a subliniat că, înainte de semnarea noului acord, Fondul vrea asigurări de la principalele partide politice din Grecia că vor respecta elementele de bază din program, indiferent de rezultatul alegerilor din acest an.

Thomsen a reiterat poziţia FMI, că ar putea fi necesar ca toţi creditorii Greciei din sectorul public să participe la restructurarea datoriei de stat alături de cei din sectorul privat. Oficialul consideră că băncile greceşti nu ar trebui naţionalizate în cadrul măsurilor de recapitalizare.

Dobânzi în funcţie de PIB

În schimb, ministul de Finanţe, Evangelos Venizelos, a anunţat că acordul cu privire la modalităţile de reducere a datoriilor Greciei de către creditorii privaţi, care trebuie să accepte o pierdere reală de peste 70%, va fi supus votului Parlamentului până în 13 februarie. Parlamentul „trebuie să voteze condiţiile emisiei de noi titluri de obligaţiuni" care urmează să fie schimbate pentru a reduce datoria suverană a ţării la 100 de miliarde de euro a declarat Venizelos.

Grecia ar putea oferi creditorilor privaţi, în cadrul negocierilor de restructurare a datoriilor, dobânzi mai mari la obligaţiunile preschimbate în funcţie de creşterea economică, scrie Bloomberg. Creditorii au redus săptămâna trecută de la 4,25% la 3,6% dobânda minimă acceptată în medie pentru obligaţiunile cu maturitatea pe 30 de ani pe care le vor primi în schimbul titlurilor cu scadenţa pe termen scurt şi mediu, după ce mai mulţi oficiali europeni le-au cerut investitorilor privaţi să accepte pierderi mai mari, au afirmat surse apropiate discuţiilor.

Dobânda mai scăzută ar ridica pierderile creditorilor privaţi la minimum 70% din valoarea nominală a obligaţiunilor, iar adăugarea unei clauze de variaţie cu Produsul Intern Brut, care ar asigura creşterea dobânzilor odată cu revenirea economiei greceşti, ar reduce pierderile raportate la valoarea netă actuală cu până la 3 puncte procentuale, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate negocierilor.

"Va trebui să încetinim puţin în privinţa ajustărilor fiscale şi să ne mişcăm mult mai repede în implementarea reformelor."
Poul Thomsen
şeful misiunii FMI în Grecia

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite