Filarmonica din Berlin, acuzată de relaţii cu nazismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă carte vrea să facă lumină asupra perioadei 1933-1945 din istoria uneia dintre cele mai prestigioase orchestre din lume Investigaţii asupra trecutului unei orchestre filarmonice de

O nouă carte vrea să facă lumină asupra perioadei 1933-1945 din istoria uneia dintre cele mai prestigioase orchestre din lume

Investigaţii asupra trecutului unei orchestre filarmonice de renume. O carte semnată de Misha Aster, care urmează să fie publicată lunile viitoare, va cerceta îndeosebi relaţiile dintre dirijorul său, Wilhelm Furtwängler, şi liderii nazişti. Orchestra are, de asemenea, în vedere deschiderea unei expoziţii şi realizarea unui film care să elucideze o perioadă controversată din istoria sa.

Orchestra filarmonică din Berlin, una dintre cele mai renumite din lume, a anunţat recent că vrea să facă lumină asupra atitudinii acestei instituţii în timpul nazismului. "Până acum, nu s-a făcut cu adevărat lumină asupra istoriei Orchestrei filarmonice din perioada nazistă", a declarat directoarea executivă a orchestrei, Pamela Rosenberg. O carte de Mischa Aster despre viaţa Orchestrei filarmonice din Berlin în perioada 1933-1945 şi în special despre relaţiile dintre şeful său, Wilhelm Furtwängler, şi nazişti va fi publicată în curând. Profitând de anunţul despre lucrarea istorică, Rosenberg a anunţat că orchestra berlineză are o stagiune bogată, oferind spectatorilor din capitala germană 93 de concerte. Furtwängler a fost şeful orchestrei berlineze începând din 1922 până în 1945 şi din nou din 1952 până la moartea sa, în 1954. Rămas în Germania după 1933, muzicianul a fost folosit ca instrument de propagandă de către regimul hitlerist. Atitudinea sa faţă de evrei e controversată: pe de o parte, îi glorifica pe artiştii evrei, cum ar fi Artur Schnabel, pe de altă parte, a fost acuzat că ar fi susţinut, de exemplu, boicotul mărfurilor evreieşti. Wilhelm Furtwängler a condus atât orchestra filarmonicii, cât şi pe cea a operei berlineze. În 1945, după capitularea celui de-al Treilea Reich, aliaţii i-au interzis să dirijeze, dar a fost rapid reabilitat la intervenţia unor celebri muzicieni evrei, cum ar fi Yehudi Menuhin. A fost înlocuit la pupitrul orchestrei de românul Sergiu Celibidache, care-i fusese elev.

Un muzician controversat

Dirijorul Wilhelm Furtwängler ( foto - născut în 1886 şi decedat în 1954) a fost un muzician de mare talent. Relaţiile cu Adolf Hitler şi atitudinea sa faţă de nazişti a dat ocazie la numeroase polemici. Cu toate că a refuzat cu obstinaţie să facă salutul nazist şi a demisionat de la conducerea operei berlineze, în 1936, pentru că nu a fost lăsat să dirijeze o premieră, Furtwängler a fost relativ bine tratat de nazişti. Concertele sale erau transmise la radio pentru a susţine moralul trupelor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite