Excursia din Rio pe Corcovado, aproximativ 27 €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Faţa statuii lui Hristos, opera unui român Impunătoarea statuie ce îmbrăţişează oraşul Rio de Janeiro a fost desemnată una dintre cele şapte noi minuni ale lumii. Construită

Faţa statuii lui Hristos, opera unui român

Impunătoarea statuie ce îmbrăţişează oraşul Rio de Janeiro a fost desemnată una dintre cele şapte noi minuni ale lumii.

Construită pe Muntele Corcovado, de la marginea metropolei braziliene, statuia lui Iisus Mântuitorul este înconjurată de Grădina Botanică a oraşului, întreg ansamblul fiind considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Monumentul are o înălţime de 30 m, este aşezat pe un piedestal de 8 m, cântăreşte în total 1.145 tone şi este vizibil zi şi noapte din toate cartierele oraşului.

Ideea de a construi o imensă statuie pe vârful Muntelui Corcovado a fost a preotului catolic Pedro Maria Boss, care în anul 1850 i-a scris prinţesei imperiale a Braziliei, Isabel, cerându-i bani ca să ridice acest monument religios. Cum suverana nu era tocmai o credincioasă ferventă, propunerea a fost aruncată într-un colţ al Cancelariei imperiale. În 1889, Brazilia a devenit însă republică, iar Biserica a fost separată - în mod oficial - de stat. Proiectul a fost îmbrăţişat, în 1921, de către Arhidioceza din Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independenţei Braziliei, planificată pentru anul următor.

Gheorghe Leonida a făcut chipul lui Iisus

Arhidioceza a organizat un eveniment numit "Semana do Monumento" ("Săptămâna Monumentului") şi
i-a îndemnat pe credincioşi să facă donaţii, care au venit în special de la catolicii brazilieni. Primele schiţe au fost realizate de Carlos Oswald, care şi l-a imaginat pe Hristos purtând o cruce şi ţinând un glob, stând pe un piedestal simbolizând lumea.

Dar ideea lui nu s-a bucurat de succes, iar Biserica a organizat un concurs internaţional. A fost aleasă statuia lui Hristos Mântuitorul cu braţele deschise, proiectată de arhitectul francez de origine poloneză Paul Landowsky. Faţa Mântuitorului a fost însă desenată separat, de sculptorul român Gheorghe Leonida, care se bucura de o frumoasă recunoaştere în epocă, fiind absolventul unor şcoli de belle-arte din Italia şi Franţa.

Tren, lifturi şi scări rulante

Statuia, realizată din beton armat şi acoperită cu straturi de steatit, a fost construită direct pe stânca înaltă de 710 metri de inginerul brazilian Heitor da Silva Costa. El a ales steatitul, pentru că are un aspect frumos şi rezistă bine la intemperii. Piatra a fost adusă din cea mai bună carieră din lume, cea din Limhamn, de lângă Malmö, Suedia. Lucrările, începute în 1922, nu s-au încheiat anul următor, cum era prevăzut, ci abia în octombrie 1931.

Ridicarea acestui monument a durat mai bine de nouă ani, pentru că peste 1.000 tone de materiale au fost cărate cu mare greutate pe muntele abrupt şi neprimitor. Brazilienii au construit mai întâi o linie ferată electrificată, lungă de 3,8 kilometri, care duce până la statuie.
Azi, trenul este folosit pentru transportul pelerinilor, fiind primul tren din Brazilia desemnat exclusiv transportului turiştilor.

Iniţial, la statuie nu se putea ajunge decât fie cu trenul, fie urcând cele 222 de trepte săpate în stâncă, dar în anul 2002 au mai fost montate trei lifturi şi patru scări rulante, care fac acum accesul pelerinilor mult mai uşor.
La inaugurare a plouat

Monumentul a fost inaugurat la 12 octombrie 1931, de către preşedintele Getúlio Vargas, în cadrul unei ample ceremonii. Unul dintre punctele principale ale ceremoniei ar fi trebuit să fie aprinderea sistemului de iluminare de către italianul care a inventat radioul, Guglielmo Marconi, de pe iahtul său, Electra, ancorat în Golful Napoli. Vremea rea a afectat însă puterea semnalului şi luminile au fost aprinse manual de muncitorii de la Corcovado. Monumentul lui Hristos Mântuitorul de pe Muntele Corcovado a devenit cea mai mare sculptură art deco din lume, fiind simbolul oraşului Rio de Janeiro.

Sanctuar catolic consacrat

Anul trecut, Arhidioceza din Rio a consacrat locul drept un sanctuar catolic, cu aprobarea Papei Benedict al XVI-lea. Tinerii se pot căsători lângă statuia înaltă de 38 de metri, în capela inaugurată la picioarele monumentului. La consacrare, presa braziliană a scris că, în acest fel, Muntele Ispitelor şi al Cocoşatului devine un loc sfânt.

Această frază, care a stârnit iritare la Vatican, făcea referire la numele dat muntelui de primii portughezi, în secolul al XVI-lea, care l-au botezat "Pinaculo da Tentacao" ("Muntele Ispitelor"). După un secol, muntele a fost rebotezat "Corcovado" ("Cocoşatul"), un nume derivat din forma sa, care seamănă cu spinarea unui cocoşat. Azi, toată lumea îi spune Muntele lui Iisus.

Excursia din Rio pe Corcovado, aproximativ 27 €

Situată în vârful Muntelui Corcovado, statuia lui Hristos are o înălţime de 38 de metri. Obiectivul atrage anual milioane de turişti care vor să admire panorama citadelei şi, de ce nu, să asiste la evenimentele culturale şi muzicale care au loc în amfiteatrul construit pe Muntele Corcovado.

O excursie la vestita statuie a Mântuitorului costă în jur de 27 euro de persoană. Preţul cazării la un hotel de 4 stele în Rio variază în jurul valorii de 100 euro/persoană pe noapte, iar pentru hotelurile de 2-3 stele, preţul scade cu 30-50 de euro pentru un loc în cameră dublă.

Turiştii care vizitează Rio de Janeiro pot ajunge pe Muntele Corcovado cu trenul sau cu maşina şi mai pot vizita, în apropiere, Tijuca - cea mai mare pădure urbană din lume.
Ofertele agenţiilor pentru un sejur în Rio de Janeiro ajung la 1.200 de euro/persoană. Oferta include cazare şapte nopţi în hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, transport cu avionul dus-întors Bucureşti - Rio de Janeiro, cu escală la Paris. Serviciile nu includ taxele de aeroport şi tarifele aferente excursiilor opţionale. (Mariana Baciu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite