Erdogan consideră „inacceptabile” declaraţiile lui Macron cu privire la „moartea cerebrală” a NATO

Erdogan consideră „inacceptabile” declaraţiile lui Macron cu privire la „moartea cerebrală” a NATO

Recep Erdogan critica afirmatiile lui Emmanuel Macron legate de NATO FOTO Arhiva

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră ”inacceptabile” declaraţiile despre NATO ale omologului său francez Emmanuel Macron, care a apreciat că Alianţa Nord-Atlantică se află în stare de ”moarte cerebrală” şi a deplâns atitudinea Turciei în Siria, relatează AFP.

Erdogan este ”foarte dezamăgit” de declaraiile Franţei cu privire la NATO, a declarat Donald Trump în Biroul Oval.
 
”Cred că preşedintele (turc) într-adevăr nu a apreciat (...) şi cred că mulţi alţi oameni au avut aceeaşi reacţie”, a continuat el.
 
”INacceptabil”, a adăugat simplu preşedintele turc, aşezat alături de Trump şi ale cărui declaraţii erau traduse de către un interpret.
 
”Nu aveţi nicio coordonare a deciziei startegice a Statelor Unite cu parteneriii din NATO şi asistăm la o agresiune a altui partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc”, declara în urmă cu o săptămână, pentru revista The Economist, şeful statului francez, referindu-se la intervenţia militară a Turciei în Siria.
 
”Ceea ce s-a întâmplat este o problemă enormă pentru NATO”, adăuga Macron, întrebându-se despre viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care unul dintre ei este atacat.
 
”Ce va fi Articolul 5 mâine? Dacă regimul luibashar al-Assad decide să replice Turciei, oare ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală”, declara el.
 
Cu o lună înainte de summitul care marchează 70 de ani de la înfiinţatrea NATO, declaraţiile lui Emmanuel Macro au provocat o undă de şoc şi au relansat dezbaterea pe tema viitorului şi obiectivelor strategice ale blocului militar occidental, criticat deja, în ami multe rânduri de către Donald Trump.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: