Erdogan confirmă că Turcia a testat sistemul rusesc S-400: „Nu vom cere părerea SUA”

Erdogan confirmă că Turcia a testat sistemul rusesc S-400: „Nu vom cere părerea SUA”

Turcia testează sistemul de apărare rus S-400 FOTO EPA-EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat, vineri, că Turcia a testat prima dată sistemul rus de apărare S-400, spunând că nu va cere părerea SUA, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Erogan a precizat că Turcia va efectua în continuare teste şi că  "Nu vom cere părerea SUA pentru aceasta", confirmând relatările din presa turcă despre aceste teste efectuate pe 16 octombrie , care au stârnit reacţia dură a SUA şi aliaţilor NATO ai Turciei.
 
"Grecia (şi ea membră a NATO) deţine sisteme S-400 şi le foloseşte. Spun SUA ceva despre acest lucru? Nu. Faptul că deţii arme ruseşti îi deranjează pe aceşti domni, însă noi suntem hotărâţi să continuăm să le utilizăm", a spus Erdogan.
 
Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane Morgan Ortagus a declarat că testarea sistemului rus este „incompatibil cu responsabilităţile Turciei în calitate de aliat în cadrul NATO şi de partener strategic al SUA” şi SUA au atenţionat în mod clar asupra potenţialelor consecinţe grave pentru relaţiile noastre în materie de securitate dacă Turcia va activa sistemul”.
 
Anul trecut, după livrarea în Turciei a primului sistem rusesc, SUA nu au mai permis Turciei participarea la programul de fabricare a avionului de luptă de ultimă generaţie F-35. Ankara s-a justificat prin faptul că SUA au refuzat să vândă Turciei sistemul antirachetă Patriot.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările