Cum încearcă Statul Islamic să exploateze atacurile „lupilor singuratici“

Cum încearcă Statul Islamic să exploateze atacurile „lupilor singuratici“

Soldaţi ai Statului Islamic Foto: AP

În ultima perioadă, organizaţia jihadistă Statul Islamic a revendicat o serie de atacuri comise de „lupi singuratici“, indivizi care, potrivit informaţiilor din anchetele în cauză, au plănuit singuri atacurile şi care au şi acţionat singuri, folosind ca pretext pentru faptele lor ideologia jihadistă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai recent atac de acest gen a avut loc luni seară în Bavaria, unde un refugiat afgan în vârstă de 17 ani a atacat cu toporul şi cuţitul pasagerii unui tren regional, rănind grav trei persoane. Joi seară, la Nisa, un tunisian în vârstă de 31 de ani a intrat cu camionul în mulţimea de oameni adunată pe Promenades des Anglais pentru a urmări focurile de artificii de Ziua Franţei, ucigând 84 de oameni şi rănind peste 200. Pe 12 iunie, în Statele Unite, la Orlando, Omar Mateen, un cetăţean american de origine afgană, a ucis 49 de persoane şi a rănit 53 într-un club de noapte frecventat de homosexuali. 
 
În aceste cazuri, organizaţia jihadistă Statul Islamic a anunţat că atacatorii au fost „soldaţii“ săi.

Dar chiar dacă la sfârşitul anului 2014 jihadiştii au cerut simpatizanţilor săi să atace ţările care fac parte din coaliţia care luptă împotriva sa în Siria şi în Irak nu înseamnă că Statul Islamic a fost implicat în vreun fel în comiterea acestor atacuri, notează thelocal.de. 
 
Potrivit expertului în islamism David Arn de la Universitatea Ludwig Maximilian din München (Germania), Statul Islamic încearcă să profite de aceste atacuri pentru a diviza societăţile europene. Asta cu atât mai mult cu cât liderii jihadiştilor sunt conştienţi de faptul că aceste atacuri sunt exploatate şi în plan local de politicieni, în special de cei de extremă-dreapta. 
 
Totodată, aceste revendicări ar face parte dintr-o strategie adoptată în 2015 de ISIS, strategie care face referire la „exterminarea zonei gri“.
 
„Prin asta vor să spună eradicarea acelei «zone gri» în care musulmanii pot trăi «pe tărâmul necredincioşilor». Vor să creeze o situaţie în care măsurile de securitate luate împotriva refugiaţilor ajung să fie atât de restrictive încât  devine imposibil ca aceştia să mai trăiască în Europa sau, alternativ, (să creeze) o situaţie în care în Europa să fie înfiinţat un stat islamic“, a afirmat Arn. 
 
Dar nu orice tip de atac este revendicat de Statul Islamic, chiar dacă agresorul pare să fie un „lup singuratic“ şi aibă motivaţii jihadiste. Potrivit lui Arn, atacul comis în luna mai, în apropiere de München, de un bărbat care avea probleme psihice şi care era înarmat cu un cuţit, atac soldat cu un mort, nu a fost revendicat de Statul Islamic întrucât organizaţia jihadistă nu a considerat că ar exista suficiente indicii privind o legătură cu gruparea teroristă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările