Cote alarmante ale răspândirii coronavirusului în pieţele sud-americane: în Peru, 80% din vânzători sunt infectaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata contagiunii în pieţele din America Latină a atins cote alarmante în condiţiile în care sunt principalele surse de hrană şi stâlpii economiei locale, relatează The Guardian.

4 din 5 vânzători la una din cele mai mari pieţe din Peru au fost confirmaţi cu coronavirus. Totodată, aproape 80% din proprietarii tarabelor din capitala Lima au fost depistaţi pozitiv, în timp ce la cinci alte pieţe majore de fructe şi legume testele rapide au arătat că cel puţin jumătate din comercianţi sunt infectaţi. 

Autorităţile locale din mai multe ţări latino-americane şi în principal Mexico City şi Rio de Janeiro fac mari eforturi să impună masuri sanitare şi de distanţare socială în pieţe, dar acestea sunt deja principale surse comunitare de transmitere a virusului.

Săptămâna trecută atât Mexicul cât şi Brazilia au avut recorduri de decese într-o singură zi. Brazilia a atins numărul de cazuri al Italiei şi Spaniei, devenind una din cele mai afectate ţări după SUA, Rusia şi Marea Britanie.

După două luni de carantină naţională strictă, Peru a înregistrat o creştere a numărului de cazuri şi infecţiilor din cauza focarelor din pieţe care au rămas deschise şi au dus la răspândirea virusului..

Preşedintele peruan  Martín Vizcarra a asigurat că vânzătorii contaminaţi vor fi înlocuiţi fără a lua măsura carantinării pieţelor cu focare, întrucât acest lucru ar crea penurie de alimente. În acelaşi timp, soldaţi şi poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a lua temperatura comercianţilor şi clienţilor.

Pieţele au fost principalul vector al infecţiilor şi de aceea carantina instituită în Peru a dat greş, consideră thinktankul axat pe dezvoltare Grade, cu sediul în capitala Lima. 

„Cifrele sunt adevărate bombe”, a spus Eduardo Zegarra, principalul investigator al Grade care a solicitat închiderea pieţelor şi declararea stării de urgenţă sanitare.

Autorităţile din Lima au lăsat deschise cele mai multe pieţe din Lima care numără peste 1.200, luând măsuri de testare a vânzătorilor şi carantinarea celor infectaţi, la domiciliu sau în carantine instituţionalizate, mulţi dintre cei depistaţi pozitiv fiind asimptomatici.

Însă Zegarra se teme că pieţele sunt deja cele mai importante surse de contaminare şi răspândire a infecţiilor, mai ales cele mai mari precum Santa Anita, cea mai importantă piaţă din Lima, unde 30.000 de vânzători, manipulanţi de marfă şi distribuitori pun pe piaţă circa 8.000 de tone de alimente zilnic.

Zeci de infecţii au fost raportate printre manipulanţii de marfă stârnind îngrijorări că aceştia au răspândit deja virusul la mii de comercianţi şi clienţi ca şi şoferilor care transportă bunurile în toată ţara.

Reprezentantul think tankului, fost adjunct al primăriei din Lima, se teme că un al doilea val pandemic ar putea fi declanşat pornind de la vânzătorii din pieţe.

Duminică, Peru a înregistrat peste 88.000 de cazuri şi 2.572 de decese. În America Latină doar Brazilia are un număr mai mare de contaminări ajungând a patra din lume cu 233.511 de cazuri şi 15.662 de morţi.

Una din cele mai mari pieţe din America Latină, CEAGESP din Sao Paolo a înregistrat un număr foarte mare de cazuri printre comercianţi şi 30 de decese potrivit sindicatului distribuitorilor pieţii.

40.000 de oameni trec zilnic prin această piaţă.

Media braziliană a surprins mulţimi de cumpărători şi lucrători în pieţe, majoritatea neprotejaţi de măşti. 

Pieţele, parte integrantă a economiei şi culturii latino-americane, constituie focare de coronavirus şi pot determina alte valuri pandemice în contextul în care multe ţări de pe continentul american sudic îşi redeschid economiile.

În Columbia, Corabastos, cea mai mare piaţă de vânzare cu ridicata, situată în capitala Bogota, este epicentrul epidemiei de coronavirus din ţară. Primarul din Bogota a anunţat măsuri de reducere a capacităţii pieţei la 35%, în vreme ce ministrul sănătăţii a recunoscut că guvernul local putea gestiona mai eficient epidemia în condiţiile în care, totuşi, trebuie menţinute lanţurile de aprovizionare a populaţiei.

Piaţa Central de Abasto, cel mai important punct de distribuţie din Mexic, care aprovizionează pieţele din toată ţara este unul din focarele de răspândire a virusului. De asemenea, Mercado Coyoacán, una din marile pieţele din Mexic a fost închisă în proporţie de 60%. În ciuda focarului epidemic, oamenii vin la piaţă fără măşti de protecţie şi nu respectă măsurile de distanţare socială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite