Contrabanda cu arme spre Gaza, subiect de discordie între Israel şi Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai delicate subiecte pe agenda summitului de la Sharm El Sheik este contrabanda cu arme spre Fâşia Gaza care a permis Hamasului să pună pe fugă forţele Fatah. Cairo se

Unul dintre cele mai delicate subiecte pe agenda summitului de la Sharm El Sheik este contrabanda cu arme spre Fâşia Gaza care a permis Hamasului să pună pe fugă forţele Fatah. Cairo se aştepta ca premierul israelian, Ehud Olmert, să atace din nou problema tunelurilor săpate pe sub frontiera care separă Egiptul de teritoriul palestinian.

Fără a nega existenţa tunelurilor, egiptenii spun că luptă neîncetat pentru desfiinţarea acestora. "Este clar că Olmert va repune pe tapet aceste probleme, dar israelienii ar face mai bine să se uite la mafiile lor", a afirmat o sursă egipteană pentru AFP. Astfel de filiere de aprovizionare, care nu pot fi excluse, ca şi livrările de pe mare par totuşi neglijabile în raport cu traficul prin tuneluri, care permite transportarea oricărui tip de armament, apreciază analiştii. Egiptul este exasperat, cu atât mai mult cu cât nu se poate găsi o altă explicaţie privitoare la cum au putut islamiştii Hamas să dobândească un astfel de arsenal, susţine un observator militar occidental din Cairo.

La precedentul summit, din 4 ianuarie, care a avut loc în aceeaşi staţiune de la Marea Roşie, Olmert şi Mubarak s-au confruntat pe acelaşi subiect. La cererea premierului israelian de a se preocupa mai mult de situaţie, înaltul oficial egiptean a răspuns: "Vom vedea, dar nicăieri în lume nu există o garanţie sută la sută în acest sens". După retragerea israeliană din Fâşia Gaza, 750 de paramilitari egipteni patrulează de-a lungul unui coridor de securitate din apropiere de frontieră. Agenţii de securitate au, de asemenea, sarcina de a culege informaţii despre traficanţii dintr-un oraş tăiat în două între Egipt şi Fâşia Gaza. Circa o sută de observatori europeni sunt desfăşuraţi la postul de frontieră Rafah, dar în scopul facilitării trecerii palestinienilor, nu pentru controlul traficului de arme. Ca soluţie, israelienii au propus reluarea unui proiect mai vechi: săparea unei gropi despărţitoare cu adâncimea de 15-20 metri şi lăţime de 100-120 de metri, care să fie umplută cu apă din Mediterana. Propunerea nu a fost însă agreată de partea egipteană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite