Comoară de o jumătate  de miliard de dolari, găsită la Zidul Plângerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zidul Plângerii este tot ce a mai rămas din Templul lui Solomon FOTO AFP
Zidul Plângerii este tot ce a mai rămas din Templul lui Solomon FOTO AFP

Un plic cu sute de cecuri care au valoare totală de circa o jumătate de miliard de dolari a fost găsit miercuri aproape de Zidul Plângerii, cel mai sfânt loc al iudaismului din Ierusalim, scrie presa israeliană.

Cel care a găsit preţiosul pachet ce conţinea 507 cecuri, fiecare în valoare de aproape un milion de dolari, este un simplu trecător. El a dus preţiosul plic la biroul de obiecte pierdute, de unde proprietarul, dacă va dori, va putea să-l recupereze, a anunţat într-un comunicat Western Wall Heritage Foundation, instituţia israeliană care administrează Zidul Plângerii..

Micky Rosenfeld, un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, a declarat că instituţia verifică „originea cecurilor şi dacă acestea au acoperire“. Descoperirea acestei „comori“ a  uimit instituţia care gestionează Zidul Plângerii, deoarece funcţionarii acesteia erau obişnuiţi ca între blocurile de piatră ale acestui zid sfânt pentru evrei să găsească în general obiecte mici şi puţin valoroase.

Evreii credincioşi care vin la Zid fac adesea donaţii dar nu sume atât de mari, a afirmat rabinul Shmuel Rabinovich care supraveghează Zidul.

Cecurile erau semnate, pregătite de a fi încasate, lipsea doar numele destinatarului. O parte dintre cecuri provenea din bănci nigeriene dar, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Ierusalim, Micky Rosenfeld,  multe  proveneau din SUA, Europa sau Asia.

Rabinul Shmuel Rabinovich  afirmă că s-a întâmplat de mai multe ori să găsească donaţii provenite din ţările africane, dar niciodată o astfel de sumă.

La întrebarea, oare ce l-a îndemnat pe proprietarul cecurilor să ofere o astfel de sumă (deocamdată nu se ştie dacă au sau nu acoperire), rabinul a răspuns: “Dorea să ofere tot ce are Creatorului Universului”. Atât el cât şi poliţia au mulţumit celui care a găsit şi a predat cecurile.

Zidul Plângerii este locul din Ierusalim cel mai iubit de evreii din întreaga lume. Situat în partea de vest a cetăţii, la marginea Muntelui Templului, Zidul Plângerii se află la intersecţia a doua mari culturi şi credinţe: cea evreiască şi cea musulmană. Zidul este cel mai sfânt loc al evreilor deoarece este tot ce a mai rămas din Templul lui Solomon.

Acest loc este cunoscut sub mai multe nume: Zidul de Vest, Zidul Plângerii, Kotel. În vechile texte ebraice, locul este numit cel mai adesea „zidul de vest“, însă nu se ştie exact dacă referinţa viza zidul actual ori un altul, din Templu, care astăzi nu mai există. Termenul de "Zidul Plângerii" apare abia prin secolul al XIX-lea, în literatura engleză. Acest nume şi l-a dobândit din cauza faptului că evreii din întreaga lume vin aici şi deplâng starea Ierusalimului şi distrugerea Templului Sfânt.

Templul lui Solomon a fost construit în secolul al X-lea î.Hr. şi distrus de babilonieni în anul 586. Cel de-al doilea Templu a fost terminat în anul 516. În jurul anilor 19-37 î.Hr., regele Irod cel Mare a iniţiat o imensă lucrare de extindere a Muntelui Templului. El a extins platforma muntelui, rezultatul fiind un imens platou. S-au construit patru ziduri în jurul esplanadei, pentru susţinerea ansamblului edificiului.

Zidul actual este de fapt peretele vestic de susţinere a platformei artificiale, pe care se înalţa Templul. Măreţul templu, care adăpostea Chivotul Legii, a fost distrus în anul 70, de către romani.

De două ori pe an, înainte de sărbătoarea Paştelui evreiesc şi înainte de Anul Nou evreiesc, un rabin şi câteva ajutoare ale sale scot bucăţelele de hârtie cu dorinţele credincioşilor îndesate în crăpăturile zidului, apoi le duc pe Muntele Măslinilor, unde le îngroapă.


 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite