Cine sunt, potrivit Israelului, oamenii vinovaţi de atacul din Marea Arabiei soldat cu moartea unui marinar român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com
Petrolierul Mercer Street FOTO marinetraffic.com

Şeful comandamentului de drone al Gardienilor Revoluţiei din Iran şi comandantul forţelor aeriene ale acestei unităţi se află în spatele atacului comis joia trecută împotriva petrolierului Mercer Street, au anunţat miercuri ministrul israelian al Apărării Benny Gantez şi colegul său de Externe Yair Lapid, potrivit Haaretz.

La o întâlnire cu ambasadorii statelor membre în Consiliul de Securitate al ONU, Gantz şi Lapid i-au numit pe Saeed Ara Jani, şeful comandamentului de drone, şi pe Amir Ali Hajizadeh, comandantul forţelor aeriene, drept responsabili pentru atacul împotriva Mercer Street, soldat cu moartea a doi membri ai echipajului: un marinar român şi un agent de pază britanic. Mercer Street este operat de compania Zodiac Maritime, care aparţine omului de afaceri israelian Eyal Ofer.

„Iranul este responsabil pentru zeci de acte de terorism în întreg Orientul Mijlociu şi coordonează miliţii în Yemen, Irak şi alte ţări”, a subliniat Benny Gantz, potrivit ziarului Haaretz, preluat de Agerpres.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a denunţat un „atac asupra rutelor comerciale globale”. „Este un atac asupra libertăţii de circulaţie. Este o crimă internaţională”, a aprecial el, îndemnând comunitatea internaţională să impună noi sancţiuni împotriva Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului de la Teheran.

Marţi, premierul israelian Naftali Bennett a avertizat Iranul că ţara sa este pregătită să „acţioneze singură” ca răspuns la atacul împotriva Mercer Street.

De la Washington, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că a lansat consultări cu Marea Britanie, România şi Israel pentru un „răspuns colectiv”.

Într-o scrisoare adresată celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU, România, Marea Britanie şi Liberia atrag atenţia că atacul din Marea Arabiei a „reprezentat un risc la adresa securităţii transportului internaţional de mărfuri şi o încălcare clară a dreptului internaţional”.

„Acest act este necesar să fie condamnat de către comunitatea internaţională”, îndeamnă Bucureştiul, Londra şi Monrovia în scrisoare.

Potrivit unor diplomaţi, Regatul Unit intenţionează să ridice problema, în zilele următoare, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU.

Teheranul a respins acuzaţiile aduse împotriva sa şi a lansat un avertisment. „Republica Islamică Iran nu ezită să-şi protejeze interesele naţionale şi de securitate şi va răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh, citat de Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite