Cine sunt potenţialii succesori ai lui Abu Bakr al-Bagdadi
0Moartea lui Abu Bakr al-Bagdadi deschide cursa pentru succesiune în Statul Islamic, care riscă să-şi adâncească fracturarea după înfrângerile suferite pe teren. Doi jihadişti sunt consideraţi favoriţi.
Eliminarea irakianului Abu Bakr al-Bagdadi, ucis la 26 octombrie într-un raid al forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, pune la grea încercare Statul Islamic.
În timp ce serviciile occidentale de informaţii avertizează că organizaţia care şi-a făcut un „califat“ în Orientul Mijlociu şi a semănat teroare în diferite colţuri ale lumii, îndeosebi în Europa, reprezintă în continuare un risc de securitate, toată lumea aşteaptă cel mai mic indiciu în privinţa noului ei lider.
Lista potenţialilor înlocuitori ai lui Bagdadi este scurtă, iar lichidarea purtătorului său de cuvânt, Abul-Hasan al-Muhajir, o face şi mai scurtă, comentează cotidianul francez „Le Figaro“. Abul-Hasan al-Muhajir a fost ucis duminică, la scurt timp după şeful său, în provincia siriană Alep.
În opinia istoricului irakian Hisham al-Hashimi, doi jihadişti sunt consideraţi favoriţi la succesiunea autoproclamatului calif Abu Bakr al-Bagdadi, şi anume Abu Othman al-Tunisi şi Abu Saleh al-Juzrawi, cunoscut sub pseudonimul Hajj Abdullah.
Primul este un cetăţean tunisian care prezidează Consiliul Statului Islamic, un organ politic consultativ despre care nu se ştie mare lucru. Al doilea este un saudit care conduce Consiliul delegaţilor Statului Islamic, care deţine un rol executiv.
Dar ambii au un handicap major: nu sunt originari din Irak sau din Siria, ţările care dau majoritatea combatanţilor Statului Islamic, explică istoricul.
Alegerea noului lider fără a ţine cont de acest factor „ar putea duce la dezertări“, notează el.
Aymenn Javad al-Tamimi, un istoric specializat în Războiul din Siria, mizează pe alegerea lui Hajj Abdullah. Singura informaţie veridică despre el este că apare menţionat ca „adjunct al lui Bagdadi“ într-un document scurs din cadrul organizaţiei. „Din ce ştiu, nu este mort“, spune al-Tamimi.
Un alt presonaj des evocat în ultimul timp ar fi mort. Este vorba de Abdullah Qardash, un fost ofiţer irakian care a stat în arest în 2004 împreună cu Bagdadi la Bucca, o închisoare aflată pe atunci sub comandament american. Potrivit lui al-Hashimi, Abdullah Qardash a murit în 2017. Informaţia provine de la fiica sa, aflată în mâna serviciilor secrete irakiene.
Nici jurnalistul Wassim Nasr, autor al cărţii „Statul Islamic, faptul împlinit“, nu crede în varianta Qardash.
„Dacă se vorbeşte despre el, atunci este din cauza unei comunicări false a agenţiei de propagandă a Statului Islamic. Este în mod evident o operaţiune de intoxicare“, spune jurnalistul, neexcluzând un nume surpriză.
Indiferent de variante, Max Abrahms, profesor la Northeastern University din Boston, este de părere că alegerea unui nou lider nu va avea un impact major pe teren. „Prea puţin contează numele celui care îi va lua locul lui Bagdadi. În ceea ce priveşte deciziile, operaţiunile şi recrutările, Statul Islamic a fost mult mai descentralizat decât al-Qaida“, subliniază el.
Wassim Nasr recunoaşte că „Bagdadi nu era Stalin“, dar în schimb ştia cum să îşi ţină organizaţia în frâu. Carismatic, el întreţinea misterul, în timp ce emirii îşi achitau sarcinile în teritoriu.
„Shura (consiliul) va alege următorul lider al Statului Islamic, în funcţie de obiectivele pe care şi le va desemna. Această personalitate va conta în măsura în care va indica direcţia pe care şi-o doresc pentru organizaţie şefii din Statul Islamic“, notează el.
În prezent, Statul Islamic este învinsă pe teren şi fracturată în celule clandestine în Siria şi Irak. Ar mai număra circa 12.000 de membri, dintre care 2.500 - 3.00 străini din 54 de ţări.