China, marea provocare a SUA după 20 de ani război împotriva terorismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statele Unite China SUA FOTO Shutterstock

Retragerea din Afganistan marchează închiderea unei paranteze după 20 de ani de război terorismului şi anunţă un nou Război Rece, de această dată între SUA şi China.

La 11 septembrie 2001, atacuri de neimaginat până atunci au lovit o Americă ce se credea de neatins după ce a câştigat Războiul Rece şi au spulberat iluzia unui viitor paşnic.

Turnurile Gemene şi Pentagonul au fost luate la ţintă de atentate sinucigaşe ale al-Qaeda, evenimente dramatice soldate cu aproape 3.000 de morţi. George W. Bush a declarat imediat război împotriva terorismului, iar mare parte din lume l-a urmat, atât în Irak, cât şi în Afganistan, unde talibanii ofereau adăpost pentru al-Qaeda. O stare de fapt care avea să domine relaţiile internaţionale timp de 20 de ani, cu bulversarea echilibrului în Orientul Mijlociu, reîntoarcerea Rusiei ca rival strategic şi apariţia unui nou adversar principal: China.

Închiderea parantezei

„În aceste zile ajungem la sfârşitul unui ciclu strategic şi închidem o paranteză în care jihadismul internaţional era singurul inamic identificat”, comentează pentru AFP Elie Tenenbaum, autor al cărţii „Războiul de 20 ani: Jihadism şi contraterorism în secolul XXI”.

Potrivit acestui cercetător de la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, „competiţia strategică dintre marile puteri redevine paradigma internaţională”.

Preşedintele Joe Biden a insistat ca închiderea parantezei să coincidă simbolic cu ziua comemorării atacurilor din 11 septembrie. Însă simbolul s-a întors împotriva sa. În ajunul zilei de 11 septembrie 2021, talibanii sunt din nou stăpâni peste Kabul, datorită unei victorii fulgerătoare împotriva unei armate afgane instruite, finanţate şi echipate de SUA. O situaţie care înteţeşte criticile.

Mark Green, ales republican în ziua atacurilor al-Qaeda împotriva SUA şi preşedinte al institutului Wilson Center în prezent, spune că ar fi fost rezonabil ca armata SUA să menţină o forţă de 2.500 de soldaţi în Afganistan pentru a păstra câştigurile obţinute acolo, precum şi drepturile civililor, mai ales ale femeilor.

John Bolton, fost ambasador al ONU şi consilier de Securitate Naţională pentru fostul preşedinte Donald Trump, crede la fel, dar din raţiuni strict antiteroriste. El se declară supărat pe faptul că Barack Obama, Donald Trump şi Joe Biden s-au grăbit să mulţumească un public obosit de „războaiele fără sfârşit ale Americii”. „Douăzeci de ani sunt ca o picătură de apă în ocean!”, spune Bolton, adept al intervenţionismului SUA. În opinia sa, prezenţa în Afganistan a constituit „o poliţă de asigurare împotriva repetării unui nou 11 septembrie şi a funcţionat” timp de două decenii. Revenirea talibanilor la putere în Afganistan riscă să ofere un nou sanctuar jihadismului, avertizează el, potrivit AFP.

Bilanţul războiului împotriva terorismului

Bilanţul războiului împotriva terorismului este un subiect plin de controverse. Numărul morţilor s-ar ridica la 800.000, cu un tribut greu plătit de civili irakieni şi afgani, iar costul ar fi de peste 6,4 trilioane de dolari doar pentru Statele Unite, potrivit unui studiu publicat la sfârşitul anului 2019 de Universitatea Brown.

Într-adevăr, nu a existat un nou 11 septembrie, dar mai multe atentate comise sub mâna lungă a reţelei teroriste Statul Islamic au îndoliat Europa. În plus, ameninţarea teroristă persistă, deşi este mai difuză şi descentralizată. Conform unei estimări citate de Elie Tenenbaum, în 2021 există de două sau trei ori mai mulţi jihadişti decât în 2001.

Un nou Război Rece

Şi totuşi, Biden pare decis să schimbe prioritatea, în ciuda evenimentelor recente de la Kabul. America trebuie să îşi rezerve forţele şi resursele pentru a se canaliza împotriva „concurenţilor săi strategici reali: China şi Rusia”.

Beijingul este „cea mai mare provocare geopolitică a secolului al XXI”, afirmă liderul de la Casa Albă, la unison cu marea majoritatea politicienilor, diplomaţilor şi intelectualilor americani.

„În prezent ne îndreptăm spre un nou Război Rece, cu China”, explică pentru AFP istoricul Andrew Bacevich, preşedinte al Quincy Institute for Responsible Statecraft, un centru de reflecţie care pledează pentru reţinere în politica externă.

„Alunecăm spre un nou teatru, cu reluarea eforturilor pentru păstrarea sau restabilirea supremaţiei americane”, conchide Bacevich.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite