China şi Iran au început un acord strategic bilateral

China şi Iran au început un acord strategic bilateral

Sursa foto: CCTV

China a anunţat startul unui acord stategic cu Iran pentru a întări cooperarea bilaterară economică şi politică, după ce a fost critică faţă de sancţiunile americane impune Iranului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acordul dintre cele două state acoperă mai multe domenii printre care cele mai importante sunt energia, securitatea şi comunicaţiile, relatează agerpres.ro.

Ministrul chinez de externe Wang Yi şi omologul său iranian Hosein Amir-Abdollahian au anunţat începutul punerii în aplicare a acestui acord semnat în anul 2021, după lungi negocieri. Startul colaborării dintre cele două state a fost anunţat în timpul întâlnirii de vineri, la Wuxi, conform comunicatului transmis de ministrul de externe la Beijing. 

China este un partener comercial foarte important pentru Iran. De asemenea, a fost şi unul din cei mai mari cumpărători de petrol până când americanii au reimpus sancţiuni unilaterale în 2018. Guvernul de la Beijing îşi doreşte de multă vreme să reia colaborarea cu Iranul. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a precizat că vede Iranul ca pe principalul partener al Chinei din Orientul Mijlociu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările