Cernobîl, o nouă destinaţie turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii vor putea vizita, începând din ianuarie, zona în care a avut loc cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a lumii. Ministrul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că după Anul Nou regiunea care timp de 25 de ani a fost închisă publicului va fi accesibilă.

Pentru a mai aduce bani la visteria goală a statului, autorităţile ucrainene au decis să facă din Cernobîl destinaţie turistică. Ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Viktor Baloha, a precizat că locul dezastrului de acum 25 de ani va deveni accesibil turistilor chiar din ianuarie, după o expertiză a ministerului ce urmează a fi prezentată în cursul acestei luni, scrie „Segodnia".

Din 1986, o zonă de 30 kilometri pătraţi în jurul centralei nucleare care a produs cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a omenirii este închisă populaţiei. Administratorul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Helen Clark, care a vizitat, recent, împreună cu Baloha zona de excludere, susţine propunerea Kievului.

Aceasta este o pagină tragică din istoria Ucrainei care trebuie arătată lumii pentru a trage învăţăminte, a spus Clark. Oficialul ONU a descoperit că Cernobîlul reprezintă un mare potenţial economic pentru fostul stat sovietic. Sunt şi experţi care susţin că zona va fi absolut sigură numai peste 24.000 de ani.

Cereri numeroase

Agenţiile de turism ucrainene susţin că în rândul străinilor există o mare cerere pentru asemenea turnee şi se aşteaptă la un adevărat aflux de vizitatori în 2012, când Ucraina va găzdui, împreună cu Polonia,  campionatul european de fotbal.

Potrivit unui clasament realizat de revista americană „Forbes", Cernobîlul este unul din cele mai interesante zece locuri din lume din punct de vedere turistic. Mai legal, mai ilegal, mii de turişti vizitează în fiecare an reactorul nuclear de la Cernobîl şi oraşul Pripiat.

Cei care o fac într-un cadru organizat, cu autorizaţie specială de la Administraţia Zonei, semnează un un document prin care se angajează să respecte regulile cu privire la prevenirea contaminării. Preţul unei astfel de vizite costă în jur de 122 de euro. Anul trecut, obiectivul a fost vizitat de 7.500 de turisti, potrivit presei britanice, dar numărul acestora ar fi mult mai mare, şi aceasta datorită excursiilor clandestine.

 Sunt destui amatori de senzaţii tari care preferă să viziteze zone în afara turului standard. Ghizii locali îi conduc prin zonele împădurite pentru ca turistul să vadă haitele de lupi, mistreţi, râşi, vulpi, cai sălbatici care au reapărut aici. Uimitor, chiar şi pentru specialişti, este cum şi-au revenit plantele după catastrofa din 1986.

„Este incredibil cât de repede şi-a revenit ecosistemul. Trebuie să fie un fel de mecanism pe care plantele îl aveau deja în ele. Radioactivitatea a fost mereu prezentă pe Pământ, încă de la începuturi. Pe atunci, nivelul radiaţiilor era mult mai ridicat decât acum, aşa că plantele şi-au dezvoltat probabil un mecanism de apărare", este de părere Martin Hajduch, de la Academia Slovacă de Ştiinţe.

Localnicii se reîntorc 

În satele din împrejurimile Cernobîlului, în care teoretic este interzis să trăieşti, numărul populaţiei a crescut. Mulţi ucraineni au revenit, alţii nu au plecat niciodată, scrie publicaţia ucraineană „Deni". Localitatea Noroditci se numără printre cele care după accidentul de la centrala nucleară, a fost evacuată.

Aici, teoretic, nu ar trebui să locuiască nimeni. Dar ultimele teste efectuate în 2008, pentru a măsura gradul de radioctivitate în zonă, arată că nimic nu mai justifică clasificarea acestui loc drept unul de evacuare obligatorie. Fiindcă numărul populaţiei a crescut, aici a fost construită chiar şi o grădiniţă nouă, pe locul unui fost orfelinat. 

Îmbunătăţiri

Un nou sarcofag pentru reactorul 4 de la Cernobîl va fi construit până în 2015. Scutul de protecţie a reactorului, a cărui construcţie presupune investiţii estimate la 1,1 miliarde de dolari, va fi turnat peste sarcofagul construit imediat după explozia din aprilie 1986, Finanţarea va fi asigurată de Comisia Europeană şi G8.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite