Cercetătorii turci au creat un test care detectează COVID-19 în maximum 10 secunde

Cercetătorii turci au creat un test care detectează COVID-19 în maximum 10 secunde

Oamenii de ştiinţă turci susţin că au dezvoltat un test ultrarapid al coronavirusului, cu o precizie de 99%, care poate da rezultate în 10 secunde, totul fără a mai fi nevoie de inconfortabilul tampon nazal. Diagnovir, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea Bilkent, este un kit de diagnosticare despre care se spune că foloseşte nanotehnologia pentru a detecta COVID-19, informează Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proba prelevată cu un tampon din gura pacientului este amestecată cu o soluţie şi adăugată apoi la un cip de detectare a agentului patogen.
 
„Acesta detectează prezenţa agenţilor patogeni cu o precizie ridicată prin primirea unui semnal fluorescent”, a declarat Ali Aytac Seyman, cercetător la Centrul Naţional de Cercetare în Nanotehnologie (UNAM).
El a subliniat apoi că, spre deosebire de testul de reacţie în lanţ al polimerazei (PCR) utilizat pe scară largă, care detectează materialul genetic specific dintr-o probă înainte de a-l amplifica, Diagnovir „se concentrează pe existenţa sau inexistenţa virusului folosind metode optice avansate”.
 
Acest lucru, spune el, poate oferi unui pacient un rezultat pozitiv în decurs de 5-10 secunde, dar ar dura până la 20 de secunde dacă rezultatul este negativ. În comparaţie, un test PCR poate dura mult mai mult.
 
 Cercetătorii îşi propun acum să obţină aprobarea autorităţilor turce pentru a începe producerea în masă a kiturilor în următoarele două luni. Ei speră că acestea vor înlocui în cele din urmă testele PCR.
 
“Aflarea rapidă a faptului că o persoană este pozitivă pentru a o pune apoi în carantină este foarte importantă pentru a pune pandemia sub control”, a declarat rectorul Universităţii Bilkent, Abdullah Atalar.
 
El a sugerat apoi că tehnologia similară ar putea fi folosită şi pentru detectarea altor coronavirusuri.
 
“Coronavirusul este o particulă cu un diametru de 150 nanometri”, a spus Atalar, care a adăugat că cercetătorii UNAM lucrează de ani de zile la nanoparticule.
 
“Acesta este exact domeniul lor de expertiză. După ce au fost raportate primele cazuri în Turcia, au început să lucreze la proiect”.
 
Se spune că testul PCR este standardul de aur pentru COVID-19; cu toate acestea, rezultatele pot dura ceva timp, deoarece probele trebuie trimise la un laborator pentru analize cu echipamente specializate.
 
Mai recent au fost testate testele de flux lateral, care ar trebui să ofere unui pacient rezultatul testului COVID-19 în 30 de minute.
 
Cu toate acestea, au existat îngrijorări cu privire la acurateţea unui astfel de test, iar unora li se recomandă să nu le facă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările